Home

Achtergrond 198 x bekeken

Testcase voor de toekomst

Megastallen worden ten onrechte gehekeld. Ze helpen duurzame vooruitgang.

Locatie is alles. Voor makelaars is dit een waarheid als een koe. De locatie bepaalt de waarde van onroerend goed. Maar ook voor boeren en tuinders is de vestigingsplaats van levensbelang. Het maakt een wereld van verschil of een bedrijf in de buurt van een dorpskern ligt, ergens in het volle Groene Hart, of ten oosten van Stadskanaal, waar leegte de horizon bepaalt. In het Limburgse Grubbenvorst weten ze daar alles van. Het landbouwontwikkelingsgebied is er onderwerp van verhitte discussies tussen enkele ondernemers en de rest van het dorp. Net als in de gemeente Vroomshoop en in Zaanstad verzetten veel burgers (en een deel van de landbouw) zich tegen de komst van megabedrijven.

De argumenten vóór zijn rationeel en helder: het is een grote vooruitgang voor mens en dier, en nog duurzaam ook. De argumenten tegen zijn vaak emotioneel van aard. Zelfs goed opgeleide artsen voeden de angst door te zeggen dat het nieuwe intensieve bedrijf MRSA verspreidt. Waarvoor geen grond is.

Boerderij verdiept zich in dit kerstnummer in alle voors en tegens. Het finale besluit is van groot belang voor de totale landbouw. Wordt dit soort bedrijven een halt toegeroepen, dan stokt niet alleen de ontwikkeling van noodzakelijke schaalvergroting. Ook innovatie staat dan stil. De groten zijn immers de voorlopers.

Omgekeerd geldt dat de start van zo’n bedrijf de technische vooruitgang een nieuwe slinger geeft. Als gevolg daarvan zullen ook andere, kleinere bedrijven die vernieuwingen met het oog op milieu en dierenwelzijn moeten toepassen. Megabedrijven laten niemand onberoerd; duurzaamheid staat op het spel. Rabobank en Campina stellen terecht dat de Nederlandse overheid zich vergist: Den Haag verwart duurzaamheid met kleine bedrijven. Veel beter is te redeneren vanuit groei. Als de locatie ruim genoeg is, voldaan wordt aan milieuregels en er een goed verkeersplan ligt, moeten grote bedrijven vrij baan krijgen.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.