Home

Achtergrond 195 x bekeken 1 reactie

Tennet is de weg kwijt

Hoe dom kan een bedrijf zijn? Heel dom, demonstreert landelijk netwerkbeheerder Tennet.

Dat wil de levering van elektriciteit via de WKK-installaties van de glastuinbouw blokkeren, ten faveure van veel milieuonvriendelijker gas- en kolencentrales.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken sprak vanochtend in het terechte spoeddebat in de Tweede Kamer geruststellende woorden. Volgens haar kunnen die centrales helemaal niet vanaf het derde kwartaal van 2009 voorrang krijgen bij de levering van stroom aan het net. Deze zijn namelijk pas in 2012 gereed. Van der Hoeven verzekerde verder dat zij hoogstpersoonlijk ervoor zal zorgen dat duurzame energie zoals die van de tuinbouw, wordt afgenomen.

Mooie woorden en een duidelijk signaal, direct na de onheilspellende verklaring van staatsbedrijf Tennet. De soep wordt dus niet zo heet gegeten als die door Tennet is opgediend. Maar de boodschap van de netwerkbeheerder is even duidelijk én verkeerd: bij de levering van stroom gelden ondanks alle mooie milieudoelstellingen alleen de grote getallen.

En die verklaring is wel degelijk bedreigend. Tennet mag voor zijn beurt hebben gesproken, vanaf 2012 gaan die centrales wel draaien en dan is het probleem er alsnog. Als het milieu en innovatie de politiek werkelijk ernst is, doet zij er alles aan om dat te voorkomen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald kalter

    Op het gewoone net kost reservering van capaciteit veel geld, hoe zit dat hier?

Of registreer je om te kunnen reageren.