Home

Achtergrond 257 x bekeken 10 reacties

Tarweprijzen omhoog vanwege dreigend tekort

Tarwe is de afgelopen dagen in Chicago voor het eerst sinds een week in prijs gestegen.

Vanwege de snelle prijsstijging van sojabonen dit jaar verwachten speculanten dat volgens jaar minder tarwe geplant wordt, en de prijs stijgt.

Met name in North Dakota en South Dakota zou soja de tarwe reeds verdringen. Tarwe-futures voor de maand maart stegen op de Chicago Board of Trade dan ook met 0,6 procent.

Handelaren houden ook rekening met lagere voorraden. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat in mei, het einde van een commercieel jaar, de voorraad 11 procent is gedaald tot 110,1 miljoen ton.

De hoge prijzen leidden eerder tot het afbreken van een tender door India en Egypte, maar volgens het ministerie verkochten boeren toch 120,000 ton wintertarwe aan overige klanten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  miltie

  Ja en hier door brussel opgelegden door hun en aan gewezen [niet zelf
  beslissen;door lobisten in brussel bekokstoofd ]162 gebieden dat natuur moet worden en landbouw grond onder water zie tiengemeente 1000.Ha bij Almere 2000 Ha naar oostvaarders plassen voor en min L.N.V. laat zich in de luren leggen door die LINKSe natuur en mileau mafia ;;zie hun FAUNA beleid door die kortzichtige activisten

 • no-profile-image

  J. van der Linden

  En de overheid steeds meer boeren het land uit jagen, ten gunste van de zo genaamde natuurparken.
  Eiland Merwelanden , Eiland Tiengemeente , Polders bij Ouddorp , Polders in Zeeland ( compensatie baggeren Schelde ), Polders in Barendrecht, Rhoon en Zwijndrecht ter compensatie 2e Maasvlakte.
  Men zal er een keer achter komen dat er veel landbouw grond is verziekt, maar of dat dan nog is terug te draaien is de vraag, land verzieken is een jaar geregeld, maar van moeras en andere rommel weer goede landbouw grond maken kan wel eens enkele tientalle jaren. Het is jammer dat je niet zolang kan wachten met eten.

 • no-profile-image

  gert

  ga ook beleggen in grondstoffen

 • no-profile-image

  Arend

  En Miltie is de kerstwijn goed bekomen?

 • no-profile-image

  wim

  Er zou dringend moeten gestopt worden met het beleggen in grondstoffen,want daar worden de grondstofproducenten en de vleesproducenten niet beter van.
  Enkel de beleggers maken hier gigantische winstmarges mee, waaronder ook onze banken op de rug van hun klanten

 • no-profile-image

  tarweteler

  Gaan we tarwe tegenwoordig planten?
  Ik hou het bij zaaien......

 • no-profile-image

  erwin

  gaan we in nederland op landbouwgrond natuurterreinen aanleggen,en de burgers maar klagen dat het voedsel zo duur wordt.De VN luidt de noodklok vanwege de stijgende voedselprijzen

 • no-profile-image

  boer

  Laat de overheid gewoon doorgaan met opkopen van grond. Zo wordt voedsel nog scharser en vooral duurder. Grond voor mest is niet meer nodig, want die wordt allemaal verwerkt en verkocht aan het buitenland, waar ze veel voor dit vruchtbare product betalen(misschien wel betaalt met geld vanuit ontwikkelingszaken).Dan kun je met minder grond, meer verdienen, met veel minder werk. Kunnen wij als boeren ook eens genieten van lange vakanties en overbodige luxe artikelen. Wel is er dan extra geld nodig voor beveiliging van je producten, want die worden natuurlijk weer gestolen door hongerige mensen uit de stad. Een bazoeka is dan net zo noodzakelijk als een greep.

 • no-profile-image

  dutch

  Als telers hebben we geen belang bij overproductie. Dus laat de overheid toch vooral doorgaan met het aanleggen van natuurterreinen. Elke hectare minder productie betekent meer schaarste en dus hogere prijzen voor de resterende hectares.

 • no-profile-image

  klaas.

  er wordt in amerika minder gezaaid maar er wordt in amerika ook veel meer gebruikt voor biobrandstof,dus er wordt veel minder geexporteerd.in australie is de oogst voor een groot deel mislukt,helemaal geen export meer

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.