Home

Achtergrond 244 x bekeken

Tachtig landen bijeen op EU-Afrikatop

Regeringsleiders en staatshoofden van 27 Europese en 53 Afrikaanse landen zijn zaterdag en zondag bijeen in Lissabon. Het is pas de tweede gemeenschappelijke top ooit. De eerste was zeven jaar geleden in Caïro.

De top wordt beheerst door de aanwezigheid van de autoritaire Zimbabwaanse president Robert Mugabe die zijn land op economisch en democratisch gebied naar de afgrond leidt. Uit protest is de Britse premier Gordon Brown niet aanwezig in Lissabon.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki openen zaterdag de top inhoudelijk met een debat over de mensenrechten. Premier Jan Peter Balkenende had de sessie graag ingeleid, maar Merkel kreeg de eer van het Portugese voorzitterschap van de EU. Balkenende zal wel in zijn eigen inbreng van enkele minuten spreken over de mensenrechten.

De EU en Afrika zullen een actieplan opstellen voor nauwere samenwerking de komende drie jaar op een achttal gebieden waaronder democratie, millenniumdoelen (armoedebestrijding, onderwijs, gezondheid), handel, veiligheid en migratie.

Vooral de handelsakkoorden met Afrikaanse landen zijn voor de EU belangrijk en de EU wil economisch èn politiek gezien terrein heroveren op China dat de afgelopen jaren enorm aan de weg timmert in Afrika en vooral op zoek is naar waardevolle grondstoffen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.