Home

Achtergrond 159 x bekeken

‘Suiker bij de wijn’ in Noord- en Oost-Europa

De Europese landbouwministers bereikten na 6 maanden een akkoord over de hervorming van het wijnbeleid. De hervorming moet leiden tot een internationaal goed concurrerende wijnsector waarbij kwaliteit voorop staat. Wijnproducerende landen kunnen het geld dat nu naar distillatie en exportsubsidies gaat, inzetten voor onder meer het rooien van onrendabele wijngaarden en maatregelen om de concurrentiekracht van de sector te versterken.

Handelsverstorende marktmaatregelen verdwijnen geleidelijk. Noord- en Oost-Europese wijnboeren mogen suiker blijven gebruiken voor het produceren van wijn. Dat geldt dus ook voor Nederland. Omdat de zon er niet altijd genoeg schijnt, zijn er jaren dat er te weinig natuurlijke suikers in de druiven zitten. Daardoor ontstaat bij de vergisting te weinig alcohol in de wijn. Toevoegen van suiker stimuleert de vergisting, zodat het gewenste alcoholpercentage wel wordt bereikt. Eerdere voorstellen van de Europese Commissie wilden dit verbieden.

Hervormingen waren noodzakelijk omdat er in Europa een overschot aan wijn is. Tot nu toe zijn deze wijnoverschotten altijd weggewerkt via distillatie, waarbij de wijn wordt omgezet in pure alcohol. In 2006 is in de EU 28 miljoen hectoliter wijn omgezet in alcohol. De laatste jaren kostte dat meer dan €500 miljoen per jaar.

Lees ook Agrocount studiedag: Nevenactiviteiten in de agrarische sector (incl wijnproeverij)

Meer informatie LNV over de Europese Landbouw- en Visserijraad van Europa, 20 december 2007

Meer informatie Website van het Productscha Wijn en Wijninformatiecentrum

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.