Home

Achtergrond 199 x bekeken

Stop gulzige grondaankoop

Rijksdienst drijft grondprijzen op: geldverspilling en nadelig voor boeren.

De honger naar landbouwgrond is groot. Boeren zitten erom te springen, maar ook projectontwikkelaars en het Rijk. Vanzelfsprekend zijn dan de grondprijzen hoog. Dat zullen kopers betreuren, maar verkopers natuurlijk niet. Het wordt echter wrang als je weet dat de prijs wordt opgedreven door de overheid, die zich opstelt als gulle koper en die dus schaarste creëert. Die argwaan bestaat in de landbouw, sinds het Rijk op grote schaal natuur aankoopt. In maart dit jaar toonde Boerderij met eigen onderzoek aan dat de Dienst Landelijk Gebied (DLG) structureel zo’n 5 % te veel betaalt, met uitschieters van 10 %. Dat is verboden, want DLG moet zich onzichtbaar opstellen in de markt. Die analyse werd toen nog weggewoven. Het zou om incidenten gaan, de cijfers zouden onvergelijkbaar zijn en er zijn regio’s in het land waar onder de marktprijs wordt aangekocht.

Maar met deze verklaring komt de dienst niet langer weg. In de grondprijsmonitor van 28 november - opgesteld door het ministerie van LNV en DLG zelf - staat met zoveel woorden dat DLG de markt beïnvloedt. In 2006 heeft de rijksdienst een kwart van alle verhandelde hectares voor haar rekening genomen en ze betaalt duizenden euro’s boven de marktprijs. De cijfers verraden dat het Rijk een gulzige koper is. Een ander cijfer toont aan dat de overheid een grote en zelfs dominante marktpartij is. Van alle honderd transacties is DLG in 15 gevallen de kopende partij; ze heeft ongetwijfeld nog veel vaker meegeboden. Oorzaak van deze dadendrang is dat provincies koste wat kost hun natuurdoelen willen halen. Dienst Landelijk Gebied hoeft dan niet op een paar centen te kijken.

Het is nu aan de Tweede Kamer om deze zaak grondig uit te zoeken. Het wordt tijd voor ander beleid. Want naast het feit dat hier sprake is van verboden verspilling van belastinggeld, is prijsopdrijving ook onverantwoord. Zeker nu boeren hun bedrijf vergroten. De financiële risico’s worden onnodig groot.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.