Home

Achtergrond 569 x bekeken 12 reacties

Sanders stapt op bij Campina

Topman Tiny Sanders vertrekt volgende week bij Campina. Reden is de aangekondigde intentie te fuseren met Friesland Foods.

Tiny Sanders was ruim 15 jaar in dienst van Campina, waarvan circa de helft als directievoorzitter (CEO). Voor hem is geen plek weggelegd in de combinatie: "Deze staat voor een geheel nieuwe start. Na 15 jaar zijn stempel te hebben gedrukt op Campina, hebben betrokkenen vastgesteld dat meegaan van Sanders naar de nieuwe combinatie niet verstandig is. Daarom heeft Sanders reeds in dit stadium, in overleg met de Raad van Commissarissen, besloten Campina te verlaten om de fusie een zo groot mogelijke kans op succes te geven," stelt Campina in een officieel persbericht.

Hoewel die formulering anders suggereert, zegt Sanders zelf achter het fusieplan te staan. "Ik sta voor 100 procent achter de voorgenomen fusie tussen Campina en Friesland Foods en ik ben trots dat Campina als gelijkwaardige partner klaar is voor deze volgende stap."

Sanders vertrekt al per 31 december als topman van de onderneming. Hij bljift wel als adviseur fungeren voor de Raad van Commissarissen. Ook helpt hij bij het uitvoeren van bijzondere projecten. Kees Gielen, nu financieel directeur van Campina, neemt per 1 januari de verantwoordelijkheden over van Sanders.

Voorzitter Kees Wantenaar van de Raad van Commissarissen zegt het te betreuren dat "het niet mogelijk is gebleken Sanders in de nieuwe structuur zijn werk als CEO te laten voortzetten. De nieuwe combinatie staat voor een geheel nieuwe start en Sanders is juist als geen ander verbonden met Campina, het bedrijf dat hij zo nadrukkelijk op de kaart heeft gezet."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jmk

  zal vast ook wel een flinke zak geld mee krijgen!

 • no-profile-image

  Henk

  Doe niet zo allemachtig stom om te fuseren. Hoeveel verschillen zijn er niet. Samen nooit kunnen praten over een betere melkprijs en nu zeggen dat ze sterker staan tegenover supermarkten. Geloof er maar een goed ding van: de boeren zijn er slechter uit dan de supermarkten.

 • no-profile-image

  Bezorgde

  Wat gaat er gebeuren met de ledenbewijzen?. Bij Campina blijven ze tot nu toe hetzelfde waard en ieder jaar stijgen ze. Bij FF zijn het aandelen. Hoe wordt dit ingevult ???
  Wordt het ledenkapitaal van de boeren zo niet uitgekleedt???

 • no-profile-image

  ab

  zeg collegas, houd aub in de gaten hoe groot de gouden handdruk zal zijn voor tiny, die weer met boerengeld betaald wordt!

 • no-profile-image

  campina boer

  Eindelijk is hij weg TS, Na jaren tegen houden van gesprekken met ff

 • no-profile-image

  jmk

  dat is toevallig ab; 2 zielen, 1 gedachte!

 • no-profile-image

  bk

  Moet Sanders geen opzegtermijn respecteren dan ?

 • no-profile-image

  ton

  Peter, ik ben het met je eens, er zijn dingen gewoon niet goed gedaan en hier moet lering uit getrokken worden. Wel blijf ik het belangrijk vinden dat de melkveehouders en dus de hoeveelheid melk gebundeld blijven. In principe gebeurt dit al als er veel melkveehouders bij een grote coöperatie aangesloten zijn. Als we het nuchter bekijken hebben we het doel van de NMV en DDB hiermee bereikt; een behoorlijke bundeling van melk. Echter, nu komt het belangrijkste; hoe zet je dit om in harde knikkers. Vaststaat dat er een nieuw bestuur komt als de fusie doorgaat. Ook staat vast dat de melkveehouders eigenaar zijn en het voor het zeggen hebben; als het bestuur niet functioneert stuur je ze naar huis. Het enigste punt van zorg is blijkbaar, gelet op de reacties van collega-melkveehouders, dat het nieuwe bestuur zich maximaal inspant voor haar leden wat vertaald dient te worden in een structureel minimaal kostprijsdekkende melkprijs. Ook als de melk bij de DBB onderbracht zou zijn, zou dit de vervolgvraag zijn. Het verschil is alleen dat bij bundeling bij de DDB de melk aan de hoogste bieder verkocht wordt, terwijl bij een grote coöperatie de melk door verwerking tot maximale waarde gebracht én verkocht dient te worden. Naar mijn mening sta je sterker als je ook nog de mogelijkheden hebt de melk te verwerken zoals een coöperatieve melkverwerker dit kan. Een afnemer zoals bijvoorbeeld een supermarkt zal hier nooit aan beginnen omdat ook dit gewoon winst moet opleveren wat dan weer ten koste gaat van de opbrengstprijs voor de producent. Daarbovenop verzwakt het je onderhandelingspositie als je alleen melk kunt aanbieden; de afnemers zullen afstemmen en misbruik maken van de korte houdbaarheid van melk.
  De hamvraag blijft dus; hoe weten we of het bestuur van de nieuwe coöperatie voor de melkveehouders de maximale opbrengstprijs realiseert.
  NMV, DDB of anderen; hebben jullie misschien goede suggesties hoe dit aangepakt/vastgelegd dient te worden cq. hoe de belangen van melkend Nederland maximaal behartigt worden door het nieuwe bestuur na de fusie?
  Het is ons aller belang, en het maakt niet uit of dit nu een DBB, Campina, FF lid of wat het ook zij betreft; het krijgen en behouden van een fatsoenlijke melkprijs.

 • no-profile-image

  Frank

  Bij fuseren gebeuren rare dingen. Het gaat hier ook weer gebeuren. Sanders kiest het hazepad. Natuurlijk met een grote zak boeren geld. Bij eerdere fusies gingen het ook over de rug van de boeren. Je had gewoon niks in te brengen. Vele trouwe melkveehouders hebben met een zware kater afscheid genomen. Ze hebben voor de rechter het grootste deel van hun geld, wat bij Campina stond, terug moeten halen. Bij de overnamen van Duitse melkfabrieken ging het ook mis. Een groot gedeelte van de duitse melkveehouders is ook gaan lopen, omdat ze zich bedrogen voelden. En de statuten wijziging van de ledenbewijzen heeft ook veel kwaadbloed gezet. Het is arogantie ten top over de ruggen van de melkveehouders. We spreken hier nog maar niet van die trouwe leden die vertrokken zijn naar elders en via de rechter hun geld moeten zien terug te krijgen. Eerlijk zaken doen duurt het langst dit geld ook voor de Campina.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Fuseren kunnen ze wel?
  Samen praten en er voor zorgen dat er een betere melkprijs gerealiseerd wordt in slechte tijden konden ze niet!
  Ik vraag we af wat van die twee moeilijker is, ik denk samen praten.
  Dus van deze fusie verwacht ik niet veel, een voordeel heeft het in ieder geval al opgeleverd, de man die keer op keer probeerde de melkprijs omlaag te praten verdwijnt.

 • no-profile-image

  Joris

  Wordt er eindelijk gepraat, is het ook weer niet goed. Grijp je kans om de coöperatie te verbeteren!.Ik heb vertrouwen in mijn collega's van beide coöperaties dat ze daar hun best voor doen.
  En als je een goeie kar-trekker nodig hebt, dan weet je dat dat ook bij vertrek wat kost, zo werkt dat in die markt. Belangrijker is wat het op kan leveren.

 • no-profile-image

  Peter

  Fusie kan onder voorwaarden een goede zaak zijn. Het betekend eerst schoonschip maken met het verleden. De bedrijven moeten eerst goed door gelicht worden door onafhanglijke deskundigen. De lijken uit de kast en de nog niet voldane verplichtingen afwerken. Als men dit niet doed gaat het totaal mis. Een schone lei is de basis van een nieuw begin. Er is heel veel vertrouwen ver loren. Dit ook in het buitenland, o.a. in Belgie en Duitsland is veel kwaad bloed gezaaid. In Nederland hebben veel melkveehouders weinig of geen vertrouwen in de cooperaties. Door de te lage melkprijs en dat ze niet in gesprek wilden met de NMV die voor de melkveehouders opkomt, is er weinig vertrouwen. De arogantie van de besturen en directie voelt men zich vernederd. In de besturen zitten te veel die niet voor hun eigen boeren op komen. Zien de cooperaties dit niet in dan gaat het goed mis. Dit is een zeer slechte zaak voor de melkveehouderij en ook agrarisch Nederland.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.