Home

Achtergrond 226 x bekeken

Run op aandelen in kunstmestfabrikanten

Aandelen van kunstmestproducenten waren deze week zeer in trek bij beleggers.

De sterk groeiende belangstelling vloeit voort uit een wereldwijd toenemende vraag naar kunstmest en een slinkend aanbod.

De krappe marktsituatie op de kunstmestmarkt zorgt voor sterk stijgende koersen van beursgenoteerde kunstmestproducenten als Yara en Bunge. Het aandeel van het Amerikaanse agriconcern Bunge schoot deze week met 9,5 procent omhoog.

Bunge profiteerde eerder dit jaar ook al van de forse prijsstijgingen voor tarwe, soja en mais. De ongekende prijsstijgingen voor deze producten zorgt bovendien voor een grotere vraag naar zaaizaden, waardoor ook de leveranciers van zaaizaden hun beurswaarde zien stijgen. Zo steeg de beurswaarde van Monsanto naar een nieuw record.

Een enorme opsteker was er deze week ook voor de aandeelhouders van het Ierse zuivelconcern Kerry Group. Het zuivelconcern wordt gezien als belangrijkste kandidaat voor een overname van de voedingsactiviteiten die in mei vorig jaar door de Ierse coöperatie Dairygold werden afgestoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.