Home

Achtergrond 193 x bekeken

Rijden op de stuurlampjes

A) De toepassingen in de landbouw zijn het zogenaamde rijden op lampjes. Dat je zelf nog moet sturen, maar dat je met behulp van lampjes of met een LCD scherm recht of aansluitend langs de vorige werkgang over het land komt.
Verder kun je het systeem uitbreiden, zelfs totdat de trekker automatisch word bestuurd met bijvoorbeeld EZ-steer of Autopilot. Dan zou je kunnen krant lezen tijdens het rijden op de trekker.
Er bestaat zelfs de mogelijkheid om in combinatie met plaatsbepaling de opbrengst te bepalen van het geoogste product. Dit wordt opgeslagen in de database en kan gebruikt worden om bij het volggewas voor die plaats de juiste hoeveelheid stikstof te strooien of gericht gewasbescherming toe te dienen.

B) Bij een systeem om zeer nauwkeurig te rijden moet je gebruik maken van een persoonlijk basis station. Die geeft het RTK (Real Time Kinematic) signaal af. Daarmee kun je nauwkeurigheid bereiken van minder dan 2cm. Dit systeem is vereist bij ruggen en beddenteelt, zoals bij aardappelen, wortelen, bollen en uien.

Of registreer je om te kunnen reageren.