Home

Achtergrond 184 x bekeken

'Regering volgt niet de wil van het volk'

De meeste Nederlanders vinden democratie de beste bestuursvorm.

Maar toch denken zes van de tien mensen in ons land dat de regering niet de wil van het volk volgt, als het om het nemen van beslissingen gaat. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Gallup International onder 60.000 mensen in 57 landen.

Uit de enquête, waarvoor TNS NIPO het Nederlandse deel heeft gedaan, komt naar voren dat negen op de tien Nederlanders democratie de beste regeringsvorm vindt. In de Scandinavische landen is de tevredenheid in dit opzicht ook groot, maar in Midden- en Oost-Europa hebben ze er minder vertrouwen in. In Oekraïne bijvoorbeeld is maar een kwart overtuigd van het nut van democratie.

De helft van de ondervraagden in de wereld meent dat de verkiezingen in hun land niet vrij en eerlijk zijn. Het meeste vertrouwen in faire verkiezingen hebben de inwoners van Ierland (89 procent). Nederland komt op de vierde plaats met 81 procent. Aan de andere kant denkt 83 procent van de inwoners van Kameroen dat eerlijke verkiezingen in hun land niet bestaan.

Dat twee derde van de Nederlanders vindt dat hun regering niet naar de mensen luistert als het erop aankomt, is gelijk aan het gemiddelde in de wereld. Alleen zijn er wel grote verschillen. In Ierland (73 procent), Ghana (72), Maleisië (69) en Zwitserland (66) geloven de meesten wel dat de leiders de wil van het volk volgen. In Bosnië-Herzegovina denkt echter 90 procent van de inwoners het tegenovergestelde, gevolgd door landen als Kameroen (83 procent), Oekraïne (83), Rusland (80), de VS (75), Zuid-Korea (75) en Kroatië (75).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.