Home

Achtergrond 182 x bekeken

'Pyromaan sensatiebelust en moeilijk behandelbaar'

Mocht de opgepakte verdachte voor de brandstichtingen in ’t Zandt inderdaad de dader blijken te zijn, dan kan de behandeling lastig worden.

Dat zegt Rob van den Bosch, hoogleraar psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in reactie op de arrestatie van de vermeende pyromaan.

Pyromanie wordt binnen de wetenschap als een psychische stoornis aangemerkt. ”Zo iemand beleeft een intens genoegen aan het maken van vuur. Je moet echter oppassen om een pyromaan als volledig gestoord te zien. Vuur zorgt bij veel mensen voor sensatie, welk kind speelt er niet graag met lucifers? Het afwijkende is bij pyromanen dat ze het niet kunnen beheersen”, aldus Van den Bosch.

Het behandelen van de vermeende pyromaan kan volgens hem lastig worden. ”Het probleem is dat de buitenwereld last heeft van zijn gedrag, maar hijzelf niet. Hij geniet er waarschijnlijk zelfs van. Om een eventuele gedragstherapie te laten werken, is echter wel motivatie van de patiënt nodig: die moet zijn leven willen beteren.”

Over pyromanie is betrekkelijk weinig bekend. De Groningse hoogleraar legt wel een relatie met ”de sensatiezucht van jongemannen”, maar kent geen onderzoeken die dat bevestigen. Ook over de kans op herhaling heeft hij geen officiële gegevens, maar ”die is zeker aanwezig”.

De hoogleraar vindt het wel typerend dat de verdachte als een ’gewone’ dorpsbewoner gold. ”Het zijn zelden mensen die zich opmerkelijk gedragen. Soms zie je wel antisociale trekken. Je richt immers wel wat aan, nota bene bij dorpsgenoten. Een normaal meelevend mens doet dit zijn omgeving niet aan” Ook is er volgens Van den Bosch vaak alcohol in het spel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.