Home

Achtergrond 181 x bekeken

Professionele vuurwerkbom in trek

Onder kopers van illegaal vuurwerk is de vuurwerkbom dit jaar erg populair.

Het gaat om professioneel evenementenvuurwerk dat alleen door erkende bedrijven mag worden afgestoken. Dat meldt Politiebericht, het vakblad voor de politiesector, in zijn jongste uitgave.

Volgens de politie is het gebruik van de vuurwerkbom door leken levensgevaarlijk. De afgelopen jaren zijn door dit soort vuurwerk al meerdere doden gevallen, aldus het politieblad.

Niet alleen het gebruik van de vuurwerkbom, maar ook de illegale opslag van het spul baart de politie zorgen. Vuuwerkteams in het hele land houden zich bezig met de opsporing van partijen en de opslaglocaties.

De teams hebben dit jaar minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar. Op 13 december stond de teller bij de speciale vuurwerkafdeling van het Openbaar Ministerie op 57.800 kilo. In 2006 was dat omstreeks die datum bijna 109.000 kilo. Volgens het OM verrichten de teams evenveel werk als in voorgaande jaren, maar brengen ze minder kilo's binnen.

Een echte verklaring heeft justitie niet, maar wellicht is de sinds vorig jaar toegestane verkoop van zwaar siervuurwerk als Chinese rollen en Flowerbeds de oorzaak van de daling. Nu dit zwaardere werk, tot wel 14 kilo, legaal te koop is, is het voor handelaren in illegaal vuurwerk niet interessant meer dit spul in te kopen, denkt het OM.

Aan de andere kant is knalvuurwerk, zoals de eerder genoemde vuurwerkbommen, wel in trek in het illegale circuit. Het is een trend die sinds enkele jaren opgeld doet, maar dit jaar nog duidelijker zichtbaar is'', signaleert de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.