Home

Achtergrond 258 x bekeken 1 reactie

'Proef mestspoor 2 vordert moeizaam'

De proef waarbij mest van boer tot boer wordt afgezet zonder te wegen en bemonsteren (het zogenoemde mestspoor 2) loopt erg moeizaam.

Dat heeft Wyno Zwanenburg, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gezegd. Volgens Zwanenburg hebben de initiatiefnemers moeite om deelnemende boeren te vinden. Reden zou zijn dat ze dubbel werk moeten verrichten, omdat ze ook het reguliere wegen en bemonsteren moeten doen. "Dit keurslijf is te knellend, de proef komt niet uit de verf."

De proef met mestspoor 2 wordt met name gedragen door LTO. Voorwaarde binnen de proef is dat de mest wordt afgezet binnen een straal van 25 kilometer bij een vaste afnemer.

Minister Gerda Verburg (LNV) wilde tijdens een debat over mest, vanavond, niet veel meer kwijt over de proef van LTO dan dat deze was begonnen. Een tweede proef, van Mestbureau West, is nog altijd in voorbereiding, zei ze op vragen van de SGP.

De vorige landbouwminister Cees Veerman gaf in augustus 2006, na lang aarzelen, groen licht aan enkele proeven met een alternatieve mestafzet.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    thijs

    ik heb afgevoerd met wegen en monsteren terwijl die via boer boer transport afgevoerd had mogen worden.
    de mesttransporteur wou hem anders niet vervoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.