Home

Achtergrond 291 x bekeken 15 reacties

Politieke botsing over koudmerken

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD botst met minister Verburg over uitstel van het verbod op koudmerken (vriesbranden) van runderen.

Volgende week wordt een besluit per motie afgedwongen. In een Kameroverleg met de minister vroegen de drie fracties het verbod op koudmerken per 2 juni 2008 drie jaren uit te stellen. Er zijn geen goede alternatieven.

Minister Verburg wees dit verzoek met kracht van de hand. "Dit verbod is al enkele malen uitgesteld. Zou ik dat nu weer doen dan weet ik nu al dat er ov er drie jaar opnieuw om uitstel wordt gevraagd."

De minister schraagde haar weigering met te wijzen op de halsband als alternatief en met haar waarneming dat LTO geen verzoek om uitstel heeft gedaan.

Na Verburgs weigering besloten de drie fracties het overleg hierover op korte termijn voort te zetten. Ze willen dan een motie indienen om uitstel af te dwingen. De PvdD prees minister Verburg voor haar standvastige houding.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  machinist

  Koudmerken zijn verrekte handig wanneer de boer door bv. ongelukje week naar ziekenhuis moet of weekje vakantie wil. De vervanger die de weekjes voornoemd het bedrijf even overneemt, kan met koudmerken de koeien die extra aandacht of speciale behandeling nodig hebben veel sneller en met meer zekerheid opsporen.

 • no-profile-image

  B.Ocram

  Een halsband is het helemaal!!! Ik heb een keer een koe bij een collegaveehouder gezien die had haar eigen opgehangen in het voerhek aan haar halsband!
  Ik denk dat die koe liever een nummer op de billen had gehad!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  J Crok

  Halsbanden zitten ook wel eens gedraaid,
  nummers dus niet leesbaar. Als alle
  koeien in het voerhek vaststaan, zijn de
  bandnummers vanaf de achterzijde niet
  zichtbaar, een brandnr. is dan direct
  af te lezen.
  inseminator

 • no-profile-image

  Lely

  Ik ben bedrijfsverzorger die al jaren de koeien bij veehouders over de vloer komt om te vriesbranden. Ik kan u verzekeren dat de dieren er geen pijn aan ondervinden. Het argument van iemand dat de boer zijn vee moet kennen is niet zo heel sterk. Het argument van, bij arbeidsongeschiktheid van de veehouder en er moet accuut ingesprongen worden door een bedrijfsverzorger is het nummer op de koe d.m.v. vriesbranden een uitkomst. Er moet dus gewoon doorgegaan worden met het vriesbranden(koudmerken).

 • no-profile-image

  gli

  Eerlijk gezegd begrijp ik helemaal niks van dit verbod. Heeft het iets te maken met dierenwelzijn? Ik heb heel vaak vriesbranden gezien. Naar mijn mening hebben de dieren er amper last van. Dit vind ik nu een van de maatregelen die getroffen worden waar ik heel grote vraagtekens bij zet. Als je een kalfje gele oorflappen in doet voelt hij wel degelijk pijn. En doe het eens bij een volwassen koe die een oormerk kwijt is. Die geeft een heftige reactie waardoor je merkt dat zij even een felle pijn ervaart. Maar vriesbranden? Er zijn dieren die gewoon blijven herkauwen. Dit lijkt wel een beetje op boertje pesten!! Maar affijn: het zal wel moeten. Er zijn vast onderzoekers op de Wageningen Universiteit en anders wel op Universiteit Utrecht (diergeneeskunde) die na diepgaand onderzoek tot een (misschien wel) totaal andere conclusie zijn gekomen. Zij zijn experts en die kwalificatie zal ik me niet aanmeten.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  LTO bedankt, jullie hebben het weer weggegeven

 • no-profile-image

  boerin

  LTO BEDANKT!
  Wij als melkveehouder doen zelf niet aan koud merken, maar het gaat om het principe, nml: de oormerken zijn zeer slecht leesbaar, zeker op grotere afstand. LTO heeft met deze signalen nooit iets gedaan. Als er dus goede oornummers komen die leesbaar blijven, dan pas kan het koudmerken eraf!!!!!

 • no-profile-image

  Marcel

  Sorry, in de eerste regel is een s weggevallen, ik ben het ook eenS met een verbod op koudmerken.

  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Over z'n klein onderwerp zo een verdeel en heers tussen belangenbehartigers te tonen. Dat doe je toch niet meer anno 2007.Of er is niet gecommuniceerd tussen LTO en NMV.Bij het vorige uitstel drie jaar geleden wel,dat gaf duidelijkheid voor de minister.Tweede kamerleden werden uitgenodigd bij een grote veestapel voor een koudmerksessie .Om zo duidelijk te maken dat het een praktisch een pijn loze behandeling is. Oormerken bij jonge kalveren daar en tegen geeft meer problemen. De natuurlijke beschrerming van de huid blijkt heel bij koudmerken. Schaken is een spel voor grootmeesters voor boeren onderling zie je alleen verliezers.Want bij elke zet onderling kijken steeds meer buren mee over de heg. Zo'n spel is niet goed om je te profileren.Je moet juist sterk in je kracht staan als organisaties.En nu gaat politiek de media allemaal bij dit imago(verdeel en heers) hun zegje doen.
  Graag lto een goede motivatie waarom niet weer om uitstel vragen.Is het wisselgeld over een belangrijker andere boerenbelang.Nu is het zo stil.

 • no-profile-image

  Marcel

  Ik ben het ook een met een verbod. Er zijn volop technische hulpmiddelen om koeien goed te herkennen, zoals in de melkstal de koeherkenning, tochtigheidswaarneming met behulp van stappentellers, etc. En dat een koe zich ophangt aan het voerhek, dan is het voerhek niet goed uitgevoerd. Bij ons zitten kunststof buisjes onderin die zorgen dat er geen halsband tussen komt. En als de oormerken slecht te lezen zijn dan is het stalklimaat niet voldoende fris! Bij een frisse stal en schone dieren zijn de merken goed leesbaar. Het verlies van oormerken vind ik persoonlijk erger!
  Groetjes Marcel

 • no-profile-image

  Jan

  Goed zo lto. Er zijn genoeg andere middelen om je dieren te herkennen, zo'n nummer op je dieren zetten lijkt toch nergens op. Een goede boer kent bovendien zijn dieren ook al zijn dat er veel. Kun je niet zonder deze brandnummers dan heb je het niet helemaal in de vingers dunkt me.

 • no-profile-image

  v eehouder

  Het is toch niet normaal dat ze in Den Haag hier over moeten discusseren. Laten ze een onderzoek doen, wat de boeren willen en daaruit conclusies trekken. Trouwens tatoeren wordt tog ook niet verboden in Nederland!

 • no-profile-image

  PIET

  Op ons bedrijf werken we met meerdere mensen. het is belangrijk dat we van elkaar weten dat en hoe we de dieren hebben behandeld. Het is dan wel handig dat we zeker weten over welk dier we het hebben! op die manier kunnen we de voesdelveiligheid beter garanderen door geen residuen in de melk. Ook blijft koudmerken op grote afstand te lezen in het weiland, Handig niet duur, en we doen het al 30 jaar zonder problemen (bij de Koe). Toe blijven staan dus!

 • no-profile-image

  gijs

  de minister mag in mijn zij aan zij melkstal de halsbanden komen bekijken

 • no-profile-image

  dirk

  Worden ze in de kamer toch een keer wakker Het werd tijd

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.