Home

Achtergrond 197 x bekeken

Politie houdt verdachten branden 't Zandt aan

De politie heeft gisteravond een 20-jarige inwoner van 't Zandt en zijn 20-jarige vriendin uit Uithuizen aangehouden.

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de brandstichtingen die 't Zandt de afgelopen maanden teisterden. In totaal zijn er sinds augustus in het dorp achttien branden gesticht. De jongeman is vrijwel op heterdaad betrapt, aldus de politie tijdens een persconferentie vandaag in Groningen. Hij was al enige tijd in beeld als verdachte.

De politie hield de twee dinsdag in Groningen aan nadat zij de man in de buurt van een schuurtje in de omgeving van Eenum, ten zuiden van 't Zandt, hadden gezien. In de schuur trof de politie een brandende kaars, omwikkeld met brandbaar materiaal aan, de vaste methode van de Groningse pyromaan. De man haalde daarna zijn vriendin uit Uithuizen op en samen reden zij naar Groningen, waar ze door de politie werden aangehouden.

Volgens de politie kwam de naam van de jongen al naar voren tijdens het rechercheonderzoek en de massale verhoren in het dorp. Ook het eerder gevonden Bob de Bouwer-kindersokje en een fles die bij een van de brandstichtingen werden gebruikt, wezen in de richting van de jongeman.

Pas toen hij als getuige van een brand tegenstrijdige verklaringen aflegde, werd hij aangemerkt als serieuze verdachte. Vanaf dat moment is hij een week lang, 24 uur per dag door de politie in de gaten gehouden. Tijdens deze observaties werd hij in Eenum bijna op heterdaad door de politie betrapt.

Volgens de politie heeft het tweetal inmiddels een verklaring afgelegd. Of het om een bekennende verklaring gaat, wil een woordvoerder niet kwijt. Ook over een motief kan de politie nog geen uitspraken doen. De jongen is in de ogen van de politie hoofdverdachte. Over de rol van zijn vriendin wil de politie geen verdere mededelingen doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.