Home

Achtergrond 309 x bekeken

Oxfam: arme landen dupe van onwil Amerikanen

Het verzet van de Verenigde Staten om concrete doelen af te spreken om de CO2-uitstoot te beperken, is vooral nadelig voor de arme landen. Dat heeft Oxfam Novib laten weten in een reactie op het akkoord in Bali.

De ontwikkelingsorganisatie vindt wel dat er een belangrijk begin is gemaakt met de onderhandelingen om de verandering van het klimaat aan te pakken. Alleen hebben de VS en in hun kielzog Canada, Japan en Rusland de ambities ernstig ondermijnd. Europa, met Nederland voorop, wilde veel verder gaan en ook de arme landen waren bereid om verplichtingen op dit terrein aan te gaan.

Positief vindt de organisatie het dat de 'Bali Roadmap' unaniem is aangenomen en de onderhandelingen begonnen zijn. Die moeten afgerond worden in 2009. Antonio Hill, de klimaatdeskundige van Oxfam in Bali, stelde dat een handjevol rijke landen, onder leiding van de Amerikaanse president Bush, de arme landen hebben geschoffeerd en de kracht uit het Bali-akkoord hebben geperst.

,,De ambities in dit akkoord sluiten niet aan bij urgentie van het probleem. Zolang duidelijke doelstellingen ontbreken, dreigen we de grens van 2 graden verwarming te passeren'', aldus Hill. Hij vindt de uitkomst een uitdaging aan de burgers in de VS, Canada, Japan en Rusland om meer te eisen. ,,Alleen zij kunnen hun regeringen dwingen recht te doen aan de arme mensen die droogte, meer cyclonen en overstromingen te wachten staan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.