Home

Achtergrond 169 x bekeken

Optimisme over werkgelegenheid in landbouw zakt

Boeren en tuinders zijn pessimistischer over de werkgelegenheid in de landbouw in 2008. De Manpower Arbeidsmarktbarometer registreert een daling van 1 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van dit jaar.

De land- en tuinbouw steekt daarbij negatief af bij andere sectoren. Manpower meldt dat de Nederlandse werkgevers juist zijn voor het eerste kwartaal van 2008 bijzonder optimistisch over de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

Het netto werkgelegenheidscijfer voor het 1e kwartaal van 2008 komt uit op +11 procent (tegenover +6 procent over het 4e kwartaal en +7 procent over het 1e kwartaal van 2007). Dit betekent dat per saldo 11 procent van de ondervraagde werkgevers verwacht begin 2008 meer personeel aan te nemen. De hoge score van +11 procent werd sinds dit rapport verschijnt (2003) slechts eenmaal eerder gehaald: voor het 2e kwartaal van 2007.

Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer die Manpower ieder kwartaal rapporteert zijn interviews met bijna 800 Nederlandse werkgevers.

De Bouwnijverheid springt er in positieve zin uit. Ook de sector Transport, opslag en communicatie is optimistisch. Volgens de voorspellingen zal ook de sector Overheid en maatschappelijke dienstverlening zich herstellen.

Vier sectoren boeken vergeleken met Q4 2007 een achteruitgang: landbouw, bosbouw en visserij gaat van +2 procent naar +1 procent; nutsbedrijven (van 6 naar 4); zakelijke dienstverlening (van 13 naar 8) en de groothandel, detailhandel en horeca (8 naar7).

Of registreer je om te kunnen reageren.