Home

Achtergrond 159 x bekeken

OPEC houdt olieproductie gelijk

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) gaat geen wijzigingen aanbrengen in haar olieproductie.

Dat werd vandaag afgesproken op een vergadering van het oliekartel in Abu Dhabi. De officiële productiedoelstelling van de OPEC blijft onveranderd op 27,25 miljoen vaten olie per dag. Het kartel kwam verder overeen dat eind januari opnieuw wordt vergaderd. Het besluit de productie gelijk te houden, was verwacht omdat verschillende OPEC-leden voorafgaand aan de vergadering al hadden aangegeven geen noodzaak te zien voor een verhoging. Volgens de OPEC is er voldoende olie op de markt om aan de vraag te voldoen, ook als de winter begint.

Grote olieverbruikers zoals de Verenigde Staten wilden dat de OPEC de productie zou verhogen om zo de hoge olieprijs tegen te gaan. De olieprijs bereikte vorige maand een recordniveau van meer dan 99 dollar per vat, maar is inmiddels teruggezakt tot onder 90 dollar. Na de bekendmaking van het OPEC-besluit liep de olieprijs weer op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.