Home

Achtergrond 336 x bekeken 6 reacties

Nota Dierenwelzijn krijgt slap onthaal

De Nota Dierenwelzijn van minister Verburg is wat magertjes. Dat vinden veel organisaties die er vanmiddag hun oordeel over gaven in een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer.

Ook LTO Nederland vindt het beleidsdocument over de toekomst van het dierenwelzijn aan de zuinige kant. "Ik had graag meer ondersteuning van de minister willen zien bij het maken van nieuwe marktconcepten", verklaarde voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

LTO vindt dat verbetering van dierwelzijn vanuit de marktvraag aangestuurd moet worden. De Volwaardkip en het pas met de detailhandel afgesloten convenant over het verdoofd castreren van biggen zijn daar goede voorbeelden van.

Maar bood de de nieuwe LTO-visie op dierenwelzijn aan. Dat kwam hem meteen op kritiek te staan van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Zij verweten Maat dat er in deze glanzende folder mooie woorden staan maar dat LTO niet doorpakt. Maat wees deze kritiek van de hand. "LTO Nederland gaat op het punt van dierwelzijn verder dan enige andere boerenorganisatie in de wereld".

Organisaties die gericht zijn op dierwelzijn kwamen met de kritiek dat de nota geen scherpere maatregelen aankondigt. Zo wil de Stichting Dierenrecht dat in alle slachthuizen camera's worden geinstalleerd die beelden voor het publiek beschikbaar maken.

De Dierenbescherming vindt dat het ministerie van Landbouw meer geld moet vrijmaken om het dierenwelzijn te verbeteren. Met de 4 miljoen euro die er nu is, gaan we het niet redden, hield Frank Dales, directeur Dierenbescherming, de Tweede Kamer voor.

Zijn organisatie bood Kamerleden de helpende hand om de onlangs door minister Gerda Verburg gepresenteerde nota dierenwelzijn "sterker te maken''. Die nota noemde de Dierenbescherming, net als andere organisaties, teleurstellend. Visie en daadkracht ontbreken, aldus Dales.

De Tweede Kamer buigt zich 28 januari over de voorstellen in de nota dierenwelzijn. Bij de presentatie van de voorstellen gaf Verburg al aan dat ze niet van plan is de 'verrijkte' legbatterij voor pluimvee te verbieden. Het kabinet vindt de gevolgen van een verbod economisch te ingrijpend en acht het risico groot dat pluimveehouders naar elders vertrekken. De gewone legbatterij wordt in 2012 verboden in Europa.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Het is de waanzin ten top.Waar haalt stichting dierenrecht het recht vandaan om te bestaan?Beetje teveel welvaart in nederland en op deverkeerde manier aangewend mischien?Daar weten ze in Polen wel raad mee met zulke mensen met die fratsen.De cameras in de slachthuizen zouden niet zo lang blijven hangen.

 • no-profile-image

  Leen

  Hebben dieren dan géén recht op privacy?

 • no-profile-image

  jasper thijs

  camera's in een slachthuis????

  't is geen bioscoop

 • no-profile-image

  anoniem

  Wat willen die organisaties nu. Wat is het doel van zulke camera`s? Wat ze niet door hebben en wat in grote schaal gebeurd is dat landbouw verhuis en men importeerd de producten van elders, waar zogenaamde dierevriend organisaties niks te zeggen hebben.
  I leef zelf in zo gebied, waar de landbouw gigantisch in opkomst is en waar bedrijven neer worden gezet, waar je u tegen zegt.

 • no-profile-image

  veehouder

  Het blijkt wel weer dat milieu-organisaties elke realiteitszin vreemd is. En ze willen steeds meer: het houdt nooit op. En eindelijk geeft LTO eens aan dat de mondiale wetgeving richtgevend is en niet de mening van een select gezelschap wat in Utopia wil leven.

 • no-profile-image

  Bert

  Ik vind dan ook dat de camera's, bij o.a alle fietshokken van overheidsinstellingen, voor iedereen beschikbaar moeten zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.