Home

Achtergrond 210 x bekeken

Nog maar weinig kassen in aanmerking voor MIA

Het conceptvoorstel voor de tussenoplossing milieu-investeringsaftrek (MIA) is bijna klaar. Deze week rekent het Landbouw Economisch Instituut LEI er nog aan, waarna de ministeries van VROM, LNV en Financiën zich er nog over buigen. Het is de bedoeling dat half februari de tussenoplossing van kracht wordt.

Tot op heden viel volgens de criteria 30 procent van de nieuw te bouwen Groen Label Kassen onder de MIA. Uiteindelijk viel dit percentage steeds hoger uit, waardoor de Groen Label kassen een groot deel van de MIA opslurpten en het budget in oktober al op was. De nieuwe criteria die waarschijnlijk per 1 juli gelden zullen ervoor moeten zorgen dat het percentage van 30 procent niet meer overschreden wordt.

Om aan de 30 procent grens te voldoen staat in het concept dat het benodigde puntenaantal gelijk getrokken wordt met de puntentelling voor groenfinanciering. Lichte stookteelt gaat hierdoor van 85 naar 100 punten, zware stookteelt gaat van 100 naar 120 punten. Het LEI berekent nu of deze puntenaantallen op basis van het concept aan de 30 procent grens voldoen. Grote gewassen als roos, chrysant, gerbera, tomaat, komkommer en paprika zijn hierdoor zo goed als uitgesloten van de MIA tussenoplossing.

Het rentepercentage van de MIA blijft gehandhaafd op 40 procent. Waarschijnlijk komen er maar weinig nieuwbouwkassen voor in aanmerking. Dit zullen voornamelijk potplantbedrijven zijn met een WK-installatie en twee of drie schermen, die energie besparen en de lichtstoot afschermen. Daarnaast kunnen innovatieve kassen, als (semi) gesloten kassen aan de criteria voldoen.

Lees ook Verscherpte MIA- en Vamil eisen mobiele machines
Lees ook Tijdelijk geen MIA voor stallen en kassen
Lees ook Buitentoepassingstelling speciale aftrek EIA en MIA

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.