Home

Achtergrond 273 x bekeken

Nieuwe ziekteverwekker bij varkens in Australië

Australische wetenschappers hebben een nieuw virus ontdekt dat vooral bij biggen veel sterfte veroorzaakt.

Zij maken melding van hun ontdekking in het blad Virus Research. Het virus komt voor in de staat Nieuw-Zuid-Wales. Op een bedrijf was sprake van sterk verhoogde sterfte onder de biggen van drie tot vier weken oud. De dieren vielen plotseling dood. Bij sectie bleek dat de hartspier van de dieren was ontstoken. Ook werden meer biggen doodgeboren en waren er meer mummies.

De onderzoekers omschrijven de ziekte als porcine myocarditis syndroom. Na uitgebreid onderzoek waarbij alle bekende virussen, zoals circo en PRRS werden uitgesloten als veroorzaker, gaan de onderzoekers er vanuit dat het gaat om een nieuw type virus, dat tot de groep van Pestivirussen behoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.