Home

Achtergrond 177 x bekeken

Nederlanders sparen meeste voor pensioen

Nederlanders sparen van alle Europeanen veruit het meeste voor hun pensioen.

Eind vorig jaar beheerden pensioenfondsen en levensverzekeraars 941 miljard euro aan pensioengeld. Dat is bijna 1,8 keer de waarde van het bruto binnenlandse product (bbp). Het Europees gemiddelde ligt op 55 procent van het bbp.

Nederland is de absolute koploper. Denemarken is met 102 procent van het bbp op afstand tweede, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Oost-Europese landen blijven ver achter. In Letland, Litouwen en Roemenië komen de pensioenvoorzieningen niet boven de 2 procent van het bbp uit.

Het pensioensysteem in Nederland heeft drie pijlers: de AOW, collectieve pensioenverzekering voor werknemers en de individueel afgesloten pensioenverzekeringen. Die laatste twee worden beheerd door pensioenfondsen en levensverzekeraars. Eind 2006 was het bedrag dat zij beheerden bijna tweeënhalf maal zo hoog als in 1995.

De AOW is een omslagstelsel. Dat wil zeggen dat de uitkering wordt betaald uit de lopende premieontvangsten. Hierbij is dus geen opbouw van pensioenvermogen. Voor de twee andere pijlers sparen mensen voor hun eigen pensioen en is die opbouw er wel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.