Home

Achtergrond 183 x bekeken 4 reacties

NAV wil hogere aardappelprijs

De contractprijs voor consumptieaardappelen moet omhoog naar minstens 14 cent per kilo, exclusief btw.

Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). De industrie onderhandelt momenteel met telers over de contracten voor de oogst van 2008. NAV-bestuurder Keimpe van der Heide raadt telers aan stevig te onderhandelen. "Uit kostprijsberekeningen van de laatste jaren blijkt dat de opbrengstprijs gemiddeld onder de kostprijs heeft gelegen."

De NAV vindt een contractprijs van 14 cent reëel. Van der Heide: "De kosten stijgen voor de akkerbouwers. Bovendien is een marge van 15 procent realistisch, gezien het risico van de teelt en de vele arbeid die de ondernemer daar in moet steken. Bovendien vraagt de samenleving steeds meer groene en blauwe diensten van de akkerbouwer. Een goede marge is nodig om daar op te kunnen inspelen."

De graanprijzen en de contractprijzen voor industriegroenten zijn gestegen, stelt Van der Heide. "Akkerbouwers hebben nu meer alternatieven. Wij overleggen met onze zusterorganisaties in andere landen om ook daar druk op de ketel te zetten."

Voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie vindt de contractprijs een kwestie van teler en verwerkend bedrijf. "Maar ik kan me de oproep voor een hogere prijs voorstellen. Er is een positieve stemming in de akkerbouw. En er zijn alternatieven."

Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato stelt dat de aardappelverwerkers niet alleen te maken hebben met de inkoop van grondstoffen. "We moeten de prijzen voor de grondstoffen kunnen vertalen naar de afzetmarkt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  PS(koop de aard maar direkt bij de teler zelf die rekent een eerlijke prijs en onberispelijke kwaliteit)

 • no-profile-image

  Arend

  Veel van dat supermarktpersoneel smijt met de produkten alsof het bowlingballen zijn niet te geloven.

 • no-profile-image

  frans a. holstein

  In de afgelopen jaren heb ik nog nooit iemand horen klagen (zeiken) over de prijs van pasta-produkten (spaghetti, macaroni, etc.) terwijl de graanprijzen verdubbeld zijn. En ook de prijzen van pasta's zijn fors hoger. Heel simpel: hoe hoger de prijzen, hoe hoger de marges !Ook voor de verwerker.

  De aardappelverwerkers (waarvan een gedeelte nog steeds de moed heeft zich coöperatief te noemen) moeten zich diep schamen dat zij hun onkunde betreffende het behalen van hun marges op hun verwerkte produkten proberen te verhalen op de aardappeltelers.

  Boer-producent: Hou je poot stijf.


  Veel succes, maar vooral wijsheid !

  Frans A. Holstein

 • no-profile-image

  Jan

  Daar ik op dit moment zelf naar de supermarkt moet ivm ziekte van mijn echtgenote en ook de maaltijden moet bereiden wil ik het volgende opmerken.

  De prijs mag van de aardappelen mag best omhoog,maar de kwaliteit die ik heb kunnen vinden laat veel te wensen over.
  Dus kwaliteit leveren en dat moet betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.