Home

Achtergrond 188 x bekeken

NAV: grotere productie plantaardig eiwit EU

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat de teelt van eiwitrijke gewassen moet worden gestimuleerd in de EU.

De vakbond wil potentiële afnemers benaderen hoe plantaardig eiwit tot meerwaarde kan worden gebracht. Dit schrijft de NAV in de slotverklaring die is opgesteld na een symposium in Nijkerk over eiwitrijke gewassen.

Volgens vice-voorzitter Joop de Koeijer werden vroeger meer van deze gewassen verbouwd. "De EU stelde in 1977 een verwerkingspremie in om de teelt van eiwitrijke gewassen te bevorderen. Er was een tekort aan eiwit. In 1987 is die premie ingetrokken onder druk van de VS. De VS zag de sojaexport in gevaar komen. De zelfvoorzieningsgraad voor plantaardig eiwit is in de EU gezakt naar 23 procent."

De NAV pleit voor het instellen van een innovatiefonds voor de kweek en de teelt van deze gewassen. Ook moet de EU-premie opnieuw worden ingevoerd. De Koeijer: "En de import van eiwitrijke producten moet worden gereguleerd. De invoer van soja leidt tot milieuvernietiging en sociale problemen in Zuid-Amerika."

Of registreer je om te kunnen reageren.