Home

Achtergrond 170 x bekeken

Minister: Aankoop Duits gasnetwerk verantwoord

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft er vertrouwen in dat Gasunie de aankoop van een groot gasnetwerk in Duitsland zal terugverdienen.

"Deze investering zal niet leiden tot hogere tarieven voor de gebruikers van het Nederlandse transportnet.''

Dat schrijft de CDA-bewindsvrouw in antwoord op schriftelijke Kamervragen van haar partijgenoten Jos Hessels en Pieter Omtzigt. De aankoop past in de ambitie om van ons land een knooppunt te maken van internationale levering van gas.

Door de uitbreiding met het Duitse netwerk, dat zich uitstrekt tot voorbij Berlijn, reikt de arm van Gasunie tot vlakbij de Nordstreampijpleiding. Deze leiding, waarin Gasunie onlangs een belang nam, moet in de toekomst Russisch gas door de Baltische Zee naar Europa brengen.

Bovendien wordt door de aankoop het netwerk van Gasunie direct gekoppeld aan Noorse importpijpleidingen in Emden en het Deense gastransportnet. "Gasunie vervult zo een spilfunctie tussen de grote gasproducenten in Noorwegen en Rusland en afnemers in Nederland, Duitsland en de rest van Noordwest-Europa'', aldus Van der Hoeven.

SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen was vandaag tijdens een energieoverleg ook kritisch over de aankoop. De Nederlandse wet verbiedt dat buitenlanders hier energienetwerken kopen. Als buitenlandse bedrijven hier hoogspanningsnetten willen kopen, zouden ze met succes naar de Europese rechter kunnen stappen, vreest Jansen. Ook Hessels gaf aan dat zijn bedenkingen tegen de aankoop nog niet zijn weggenomen door het antwoord van de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.