Home

Achtergrond 261 x bekeken

Metz: Resultaat Bali precies wat nodig was

"Dit is precies het resultaat dat nodig was.'' Bert Metz zegt uiterst tevreden te zijn over het resultaat dat de klimaattop in Bali heeft opgeleverd. Hij is lid van het VN-klimaatpanel IPCC, dat maandag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede ontving.

"Nu kunnen de onderhandelingen over een beter klimaat echt beginnen. Er is een richting aangeven, dat was tijdens eerdere bijeenkomsten in Nairobi (2006) en Montreal ( 2005) niet gebeurd.'' Metz heeft nooit verwacht dat er op Bali harde afspraken over de uitstoot van broeikasgassen zouden worden gemaakt. "Dat wil de huidige Amerikaanse regering niet. Maar de komende regering wil dat mogelijk wel.''

Daarom mikt Metz, die verbonden is aan het Milieu- en Natuurplanbureau in Bilthoven (MNP), op de klimaatconferentie die over twee jaar in Kopenhagen wordt gehouden. Tot die bijeenkomst komen de landen vier keer per jaar bij een om het klimaatprobleem te bespreken. Metz: "In 2012 moeten uiteindelijk nieuwe afspraken worden gemaakt, met cijfers en percentages. Dan moet er een opvolger voor het akkoord van Kyoto (1997) komen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.