Home

Achtergrond 171 x bekeken

Meer tijd voor natuurherstel Westerschelde

Nederland neemt langer, tot 2010, de tijd om de natuur van de Westerschelde te herstellen.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft de Tweede Kamer gisteren geschreven dat ook de Vlaamse bestuurders hiermee instemmen.

De met België afgesproken verdieping van de Westerschelde die nodig is om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken voor grote zeeschepen, zorgt voor schade aan de natuur. Die schade moet worden gecompenseerd en daarvoor moet 600 hectare grond worden teruggegeven aan de natuur.

Vanwege de grote weerstand in Zeeland om grond terug te geven aan de zee, ontpoldering, wordt maar moeizaam grond voor dit doel verworven.

Verburg en staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa (Waterstaat) beloofden de Kamer maandag dat ze alles op alles zullen zetten om te voorkomen dat grondeigenaren worden gedwongen hun landbouwgrond te verkopen waarna die onder water wordt gezet. Het is aan de provincie Zeeland om locaties te vinden waar geen onoverkomelijke bezwaren tegen zijn.

Verburg herhaalt in haar brief aan de Kamer haar toezegging dat ze alles op alles zet om gedwongen ontpoldering te voorkomen, maar ze geeft ook aan dat ze geen betere mogelijkheid ziet voor natuurherstel dan langs de Westerschelde. Daarvoor vindt ze het natuurgebied te belangrijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.