Home

Achtergrond 411 x bekeken 1 reactie

Meer infecties met streptococcen bij vleesvarkens

Het aantal infecties met streptococcen bij vleesvarkens neemt toe. Dat constateert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uit sectie-onderzoek.

Bij een vergelijking van de aandoeningen per orgaansysteem sinds 2004 vond de GD een duidelijke toename van het aantal aandoeningen aan het bewegingsapparaat en zenuwstelsel. Verreweg de meeste van deze aandoeningen worden veroorzaakt door streptococceninfecties.

Deze bacteriën veroorzaken vooral hersenvliesontstekingen, maar richten ook bij andere organen schade aan. In 2004 bleek bij 10 procent van de secties dat streptococcen de aandoening veroorzaakte. In 2007 was dit bijna 16 procent. De GD ziet dit als een bevestiging van de praktijkervaring. Het vermoeden bestond namelijk al dat streptococcenproblemen toenemen.

Met betrekking tot overige aandoeningen constateert de GD een duidelijke afname van het aantal nieraandoeningen door het circovirus. E.coli-infecties blijven een probleem in de varkenshouderij, dit komt nog altijd veel voor.

De GD hoopt met de resultaten van het sectieonderzoek een beeld te krijgen van belangrijke ziektes in de vleesvarkenshouderij. Aan de hand hiervan kan de gezondheidsdienst oorzaken vaststellen of kan de sector gericht onderzoek uitvoeren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    uit eigen

    leg biggen op uit dezelfde geboorte week, en zo weinig mogelijk mengen.
    Dit dient ook al bij de vermeerderaar te gebeuren. Dan kan men beter werken met all in all out en als er dan een koppel ziek is blijft het vaak beperkt. Gaat de vermeerderaar mengen en de vleesvarkenshouder nog een keer, dan is er geen houden aan en is het dweilen met....

Of registreer je om te kunnen reageren.