Home

Achtergrond 377 x bekeken 16 reacties

Mars en Bakker Bart overstag voor Wakker Dier

Grote bedrijven als Mars, Bakker Bart en stroopwafelbakker Van der Breggen schakelen volgens Wakker Dier volledig over op scharreleieren.

De bedrijven hebben dit volgens de dierenrechtenorganisatie bij haar gemeld. Wakker Dier heeft de afgelopen tijd een harde, op individuele bedrijven gerichte campagne gevoerd tegen het gebruik van batterij-eieren.

Wakker Dier zegt blij te zijn dat na de successen in de biggencastratie-campagne ook resultaten worden geboekt in de strijd tegen de legbatterij.

Alle Marsen, Milky Ways en Snickers in Nederland zijn ondertussen al met scharrelei gemaakt. De Bakker Bart winkels verkopen vanaf komend voorjaar geen producten meer met legbatterij-eieren. Van der Breggen bakt vanaf dit voorjaar uitsluitend scharrelstroopwafels en scharrel-zoenen (voorheen negerzoenen).

Eerder gaven al Verkade, Bolletje, Aviateur (banket), McDonald’s, Remia, Ikea ontbijt en Stay Okay (hostels) aan dat ze gaan omschakelen. Koekenbakker Lu en salademaker Johma zijn deels omgeschakeld, maar willen ook nog legbatterij-eieren blijven gebruiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joan

  Wat ben ik blij dat ik geemigreerd ben.
  Boeren worden in Nederland maar weinig gerespecteerd.
  Vooral de afpers/mafia praktijken van de dierenorganisaties was 1 van de redenen.
  Pluimveehouders die al jaren onder het minimum leven, daar kraait niemand naar.
  Wil de pluimveehouder verbouwen om van legbatterij naar scharrelhok te gaan, dan kost het 5 !! jaar om een vergunning te krijgen omdat onze lieftallige dierenliefhebbers alle verbouwingen/uitbreidingen met alle juridische middelen proberen tegen te houden.
  Het is onverstelbaar hoe hypocriet de Nederlandse consument is. Met de mond dierenliefhebber maar met de portemonee het goedkoopste van het goedkoopste willen hebben.
  Het is goed dat er over dierenwelzijn wordt nagedacht. Maar de gemiddelde consument staat zo ver van de agrarische sector en wordt zo eenzijdig voorgelicht dat alle dieren lieve pluisjes zijn. Hier is een grote taak voor de agrarische tak om zeeeer veel tegengas te geven.

 • no-profile-image

  Roos

  Je mag nooit voor terreur wijken! Wat mensen belangrijk vinden moet men altijd goed naar luisteren. Naar de consument moet je zeker goed luisteren. Maar voor terroristen moet je, je wapenen. De consument bepaalt zelf wat hij koopt, een terrorist bepaalt dit niet! Als producent moet je humaan met dieren omgaan. De meeste doen dit heel goed. Maar als je de goede bladen leest, dan schrik je hoeveel bedreigingen en aan slagen er geweest zijn bij de betrokken bedrijven en instanties. Hier moet keihard tegen op getreden worden om die lieden achters de tralies te zetten. Dit kan nooit, we leven in een democraties land, hier zijn voldoende manieren om de aandacht voor wantoestanden aan de kaak te stellen. De bedrijven moeten hun ruggen recht houden en er niet op ingaan. Doen ze dit niet dan gaan we allen ten onder!! Hier is voor de media een zeer belangrijke taak weggelegd om dit probleem te tekkelen. Zeker niet achter de terroristen gaan te staan!!

 • no-profile-image

  .

  De gemiddelde media is anders niks beter dan die 'terroristen', op televisie althans.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  wie kan aan tonen dat met deze eieren niet gescharreld is ?????

 • no-profile-image

  Michel

  Lieve marion, uit jou bijdragen blijkt duidelijk dat je je niet verdiept heb in de materie. Een markt creëren is 1 ding, maar er voor betaalt worden is deel 2. Wakkerdier chanteert bedrijven dat ze moeten omschakelen naar diervriendelijkere producten, op zich niet mis mee, maar zij vergeten dat deze producten gewoon duurder moeten zijn omdat er extra investeringen voor moeten gedaan worden, evenals dat door de meerkosten de kostprijs omhoog gaat. Maar omdat wakkerdier geen ene donder geeft om financiële zaken op het boerenbedrijf zijn boeren nu weer genoodzaakt om een groot gedeelte van al niet zo ruime marge in te leveren. En daar wringt nu de schoen. Bijvoorbeeld het hele castratiebeleid. Om een big verdoofd te castreren is ongeveer € 2 a 3 euro kosten voor nodig. deze bestaan uit kosten dierenarts, verdoving en urenvergoeding van de boer zelf. Graag wil ik van jou weten, hoe deze kosten vergoedt moeten worden door de bedrijven die zijn gezwicht door wakkerdier ? Hierover wil ik graag van jou een serieus en duidelijk antwoord. En niet zo maar zeggen dat de boeren dat gewoon maar moeten ophoesten. Als jij een auto koopt en je wil er ook allemaal extras bij hebben (radio, brede banden, tomtom enz) dan moet jij daar ook gewoon extra voor betalen.

 • no-profile-image

  toastje met

  En wie gaat daar voor betalen ?? Ik denk de boer. En waar komen al die scharreleiren zo snel vandaan ? Of was er al een groot overschot aan scharreleiren ? Ik denk dat al die eieren gewoon uit het buitenland komen met een nepcertificaat "scharrel". Zulke grote bedrijven kunnen beter bv 100.000 euro geven aan nepcertificaten, dan vele malen meer betalen voor duurdere scharreleiren. Maar ja, de mens wordt graag voor de gek gehouden. Of zoals Herman Finkers al eens zei "schijnwerkelijkheid".

 • no-profile-image

  huppelepup

  makkelijke manier chantage!!!!
  wist niet dat zoiets mag in nederland peter r de vries eens vragen

 • no-profile-image

  marion

  Wel meer lezen dan alleen de kop he! Ecomelk ten opzichte van gangbaar levert volgens het bericht ruim 8,2 cent per liter meer op, bd zelfs 10,7.
  Een flink deel van die meeropbrengsten gaan op aan duurder krachtvoer ed. Maar een flinke toeslag is het wel.

 • no-profile-image

  marion

  Maar is het slecht om een markt te creëren voor scharreleieren??? (zonder agressie te gebruiken dan)

  Beter een markt creëren, dan legbatterijen verbieden zonder dat er een markt is voor scharrel.

 • no-profile-image

  MIEKE

  Is Wakker Dier niet die organisatie die de pluimvee-arts kapot heeft geprocedeerd, omdat hij hun methode chantage noemde dan wel vergeleek met terreur? En hij moest dit nog corrigeren ook van een rechter? Op straffe van een schandalig hoge dwangsom?
  Is iederen dan de scharrelpolizei vergeten, die werd bemand door het vriendje van Volkert?
  Enge mensen, die met enge methoden een veel te grote broek aan hebben in de Tweede Kamer ook nog.

  Legbattterijkippen zijn veel gezonder dan die gescharrelde kippen.
  Vraag het degeen die er voor heeft doorgeleerd. Het zoveelste wetenschappelijk onderzoek heeft onlangs weer aangetoond en de Minister gerapporteerd dat met belastinggeld gesubsidieerde biologische kippen en eieren een groot gevaar voor de volksgezondheid zijn. Salmonella: 10% voor de legbatterij en 30% voor de biologische. De eieren kunnen bogen op een hoog percentage dioxine! (zie Volkskrant 17-12-2007). .Verder schijnt het leven van een legbatterijkip minder stress op te leveren.
  De leugen regeert.

 • no-profile-image

  marion

  Lieve Michel, ik heb me zover verdiept in de materie dat ik weet dat als je een product produceert wat zich onderscheidt van de massa, dat je dan een prima inkomen kunt halen uit een boerenbedrijf (eigen ervaring). Ja, ik snap ook wel dat veel boeren op extra kosten gejaagd worden, maar als er genoeg vraag is, dan kun je wel een goede prijs krijgen (kijk naar melk en kaas op het moment). Ik hoop van harte dat scharreleieren fors duurder worden. Ik zal er geen ei minder om eten.

 • no-profile-image

  ton

  Ja Marion, ik heb meer dan de kop gelezen. In het vakblad valt te lezen dat momenteel ca. 125 mln liter ecomelk geproduceerd wordt en er naar verwachting 10 mln bijkan. Hoe ik ook reken maar dit strookt dan toch niet met vraag die je zou mogen verwachten. Je hebt gelijk dat die 1.8 cent zijn voor de gestegen kosten te dekken. Maar daar ging het mij even niet om, het verschil tussen eco en gangbaar zou dan veel en veel hoger moeten zijn. Neemt niet weg dat ik zelf van mening ben dat de gangbare melk op zichzelf milieuvriendelijk genoeg geproduceerd wordt.

 • no-profile-image

  joep verstappen

  Ik ben het roerend eens met de reaktie van Joan uit Canada.
  In Nederland weet de consument niets van de hele dierenhouderij.Een klein voorbeeldje:
  Afgelopen week was ik bij de slager, waar parelhoenders in de vitrine lagen.
  Komt er een mevrouw binnen en vraagt aan de slager of die Parelhoenders van de batterij komen! Die tante heeft dus ook ergens bij een papegaai in de kooi gezeten!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Jammer dat ze voor de tirannie van de grote bekken bezwijken

 • no-profile-image

  marion

  Het is ook nooit goed he! Zeggen ze dat dieren vriendelijker gehouden moeten worden, dan beweren de gangbare boeren dat er geen markt voor is. Draaien ze het om en creëren ze die markt, is het nog niet goed.

  Wat wil je nou? Denk nou eens in mogelijkheden in plaats van alles maar af te doen als onmogelijk.

  Kijk naar de varkenshouderij, die waren ook als de dood toen de zeugen los moesten, daar hoor toch je ook niemand meer over? En ook de kalverhouders waren in staat te veranderen.

 • no-profile-image

  nuchtere

  Marion, dan snap ik niet waarom voor ecomelk maar 1,8 cent per liter meer betaald wordt. Als ik lees dat dit jaar het ledenaantal van dierwelzijn gerelateerde organisaties 4 miljoen leden telt moest de ecomelk toch niet aan te slepen zijn, en de prijs torenhoog zijn, toch? Even vlug rekenen; 4 miljoen maal 1/2 liter/dag maal 365 dagen is............mega tekort. Nee hoor, als de beurs aangesproken moet worden valt het wel tegen het ideaal staande te houden. Is menselijk, maar wel hypocriet.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.