Home

Achtergrond 266 x bekeken

Kinderen met epilepsie soms gebaat bij vet eten

Als medicijnen niet helpen bij een kind met epilepsie kan een heel vet dieet uitkomst bieden.

Dat stelt kinderdiëtist Dorine van der Hurk van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het magazine van het ziekenhuis dat in januari verschijnt. Volgens haar stoppen in 7 tot 40 procent van de gevallen de aanvallen bij de kinderen volledig. Bij 40 tot 90 procent van de patiënten neemt de epilepsie af.

Het dieet komt erop neer dat de kinderen weinig koolhydraten eten en veel vet. Zo krijgen ze beperkt brood, fruit en aardappels voorgeschoteld, met daarbij standaard een glaasje vetemulsie (olie met water). Om het wat beter eetbaar te maken, wordt de emulsie gemengd met suikervrije drinkyoghurt.

Er zijn vele varianten op het menu, afhankelijk van de situatie van het kind. Kinderen krijgen zonodig extra vitaminen en mineralen toegediend, zodat zij toch verantwoord eten en niet in gewicht toenemen.

Het dieet kan maximaal tussen de twee en drie jaar worden volgehouden. Als de epilepsieaanvallen daarna erger worden of weer beginnen, kunnen ouders en kinderen besluiten opnieuw met de eetmethode te beginnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.