Home

Achtergrond 176 x bekeken

Kamer stuurt aan op verplicht keurmerk uitzendbureaus

Uitzendbureaus moeten als het aan de Kamer ligt verplicht een certificaat gaan voeren.

Een besluit daarover wordt begin volgend jaar genomen. Dat is de uitkomst van een debat, vandaag, over de aanpak van problemen door de toestroom van werknemers uit Oost-Europa. Het gaat vooral om ontduiking van het minimumloon en premieafdracht en om slechte huisvesting.

Met name PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer drong aan op een verplicht certificaat. Zij wil wettelijk verankeren dát uitzendbureaus een certificaat voeren; de uitzendbranche zou zelf de invulling van het certificaat kunnen bepalen.

Ook het CDA neigt naar een meer verplichtend karakter van de certificering, die nu nog op vrijwillige basis plaatsvindt. SP en GroenLinks willen verder gaan en pleitten voor herinvoering van het vergunningenstelsel.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) voelt niets voor dat laatste, omdat dat volgens hem de illegaliteit niet uitbant. Hij heeft vergelijkbare bezwaren tegen een verplicht certificaat. Donner wil eerst de evaluatie van de vrijwillige certificering door de uitzendbranche afwachten. Deze is begin volgend jaar klaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.