Home

Achtergrond 172 x bekeken

Kabinet terughoudend bij privatisering

Het kabinet stelt zich terughoudend op bij privatisering van staatsbedrijven.

De lijn wordt: 'de overheid houdt staatsbedrijven in eigen hand, tenzij'. Dit heeft minister Wouter Bos van Financiën vandaag na afloop van de ministerraad gezegd.

Onder Bos' voorganger, Gerrit Zalm, was het uitgangspunt 'privatiseren, tenzij'. Nu wordt voor een andere koers gekozen, om de publieke belangen te waarborgen, aldus Bos. Vandaag stemde het kabinet in met een nota daarover.

Momenteel heeft het Rijk nog meer dan dertig staatsdeelnemingen, zoals luchthaven Schiphol, Gasunie, de Nederlandse Spoorwegen en het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens Bos gaat het om "hele complexe'' deelnemingen die niet eenvoudig van de hand te doen zouden zijn.

Bij Schiphol besloot het kabinet recent dat de aandelen niet naar de beurs gaan om zo publieke belangen als milieu, economie en ruimtelijke ordening beter te kunnen waarborgen. "Nu hebben we ook bij alle volgende beslissingen een duidelijke leidraad. We zijn gewoon veel terughoudender dan voorheen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.