Home

Achtergrond 189 x bekeken

Japan stopt jacht op bultruggen

De Japanse regering heeft haar plannen om bultruggen te doden laten vallen, na aanhoudende protesten onder aanvoering van Australië.

Dat liet de Japanse publieke omroep NHK vandaag weten. "Japan heeft besloten bultruggen van de lijst met walvissen te schrappen wegens bezorgdheid over de negatieve impact op de verhoudingen met Australië'', zo meldde NHK op basis van niet nader genoemde functionarissen.

Japan stuurde vorige maand zijn vloot naar Antarctica op de grootste walvisexpeditie in de geschiedenis van het Aziatische land. Doel was meer dan duizend walvissen te harpoeneren, waaronder voor het eerst sinds de jaren zestig ook vijftig bultruggen. Deze expeditie duurt voort.

Milieuorganisatie Greenpeace verwelkomde het besluit, maar blijft druk uitoefenen op Japan om de gehele walvisvangst af te schaffen. Het Greenpeace-schip Esperanza vaart momenteel naar de Zuidelijke Oceaan om actie te voeren tegen de walvisvangst, aldus een woordvoerster van de organisatie.

Volgens Japan is de jacht nodig voor de wetenschap. De Europese Commissie liet onlangs weten dat argument onzin te vinden. Volgens Brussel zijn geschikte gegevens ook te verkrijgen zonder de dieren te doden. Ook zegt Japan dat walvisvlees deel uitmaakt van de culinaire cultuur, maar volgens Greenpeace zitten weinig mensen te wachten op het vlees.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.