Home

Achtergrond 275 x bekeken

Historische Friese dijk weer compleet

De historische Slachtedyk in Friesland is volgend jaar weer compleet.

De 42 kilometer lange dijk van Oosterbierum (bij Harlingen) naar Raerd (Hart van Friesland) wordt nu nog onderbroken door snelweg A31 van Leeuwarden naar Harlingen. Door de bouw van een brug wordt de dijk weer een eenheid, zo meldde voorzitter Jelle Bangma van de stichting Slachtemarathon vandaag.

De Slachtedyk is sinds 2000 elke vier jaar het decor van een wandelmarathon. De wandeltocht is zeer populair. In 2004 waren de 13.000 plaatsen binnen een weekeinde vergeven. Volgend jaar wordt de marathon op zaterdag 14 juni gelopen. De 580.000 euro kostende brug moet voor die tijd klaar zijn.

De Slachtedyk bestaat al sinds de middeleeuwen en beschermde een groot deel van Friesland tegen het zeewater toen de huidige dijken langs de kust nog niet zo hoog waren. Tot in de jaren tachtig van de vorig eeuw had de dijk een officiële functie als waterkering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.