Home

Achtergrond 199 x bekeken

Hekken hebben varens Terborg niet gered

Hoge hekken hebben de zeldzame varentjes die op een muur in het centrum van Terborg in de Achterhoek groeiden, niet kunnen redden.

Onbekenden hebben de afgelopen dagen kans gezien de laatste bijzondere plantjes met wortel en tak uit de muur te verwijderen, zo bevestigt een woordvoerder van woningbouwvereniging Wisch Wonen, die verantwoordelijk was voor de varentjes.

Wisch Wonen wil binnenkort beginnen met de sloop van verpauperde gebouwen in het centrum van Terborg om er nieuwbouw neer te zetten. Bij een verplicht vooronderzoek bleek echter dat op de muur van het zogenoemde pand Metz de uiterst zeldzame tong- en steenbreekvarentjes waren gegroeid. Omdat die plantjes beschermd zijn en niet zomaar vernietigd mogen worden, kwam het bouwplan stil te liggen. Een aantal Terborgenaren was daar niet blij mee.

Toen de vondst van de zeldzame varentjes medio november bekend werd, trok een inwoonster van Terborg voor de camera van TV Gelderland al meteen een plantje uit de muur. In de weken daarna verdwenen meer varens. De Algemene Inspectie Dienst droeg de woningbouwvereniging vorige week op hekken te plaatsen, zodat de beschermde flora niet verder vernield kon worden. Dat was naar nu blijkt tevergeefs.

Het centrum van Terborg is al jaren aan renovatie toe. Wisch Wonen wil in 2008 op de plek van de slooppanden enkele tientallen koop- en huurwoningen en vier winkels bouwen. In een van de panden is ook nog een beschermde steenmarter aangetroffen, maar de directie van de woningbouwvereniging verwacht dat dit dier gevangen en kan worden verplaatst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.