Home

Achtergrond 233 x bekeken 2 reacties

HPA en GZP willen beleid EU ongewijzigd houden

Het EU-landbouwbeleid moet tot 2013 worden gehandhaafd. De inkomenssteun mag niet verder worden ontkoppeld.

Dat zou ten koste gaan van kleinere sectoren als voedergewassen, zetmeel, vlas en hennep. Dat schrijven de akkerbouwproductschappen in een brief aan de vaste Kamercommissie voor landbouw die zich morgen buigt over de health check.

Het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) en het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) willen de inkomenstoeslagen voor de akkerbouwers handhaven. "Er mag geen verschuiving plaats vinden van markt- en prijsbeleid naar plattelandsbeleid", stelt secretaris Matthé Elema.

"Met plattelandsbeleid worden ongetwijfeld goede dingen gedaan, maar zo’n verschuiving is niet in het belang van onze sectoren. Het inkomen van de primaire sector moet op peil blijven. Anders kan ook de grondstoffenvoorziening voor de handel en industrie in gevaar komen."

Bovendien is bij de hervorming van het landbouwbeleid in 2002 afgesproken het budget ongemoeid te laten, stelt Elema. "Bedrijven werken en investeren op basis van zo’n afspraak. Je mag van de Europese overheid een consistent landbouwbeleid verwachten."

De productschappen willen de braaklegregeling en het interventiesysteem behouden. Elema: "De graanprijs is nu hoog. Maar als de graanprijzen ooit weer dalen moeten we wel de instrumenten hebben die dan van nut kunnen zijn."

Vooral de bestaande steunmaatregelen voor kleinere sectoren als gedroogde voedergewasssen, zetmeel, vlas en hennep moeten blijven. Elema: "Door de hogere graanprijs schakelen boeren meer over op graanteelt. Dat levert moeilijkheden op voor de grondstofvoorziening in de vlas- en hennepsector. Voor de aardappelzetmeelsector is het van belang dat de ontkoppeling van de steun gefaseerd plaats vindt. De sector kan zich dan aan de nieuwe omstandigheden aanpassen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Ja nou tjongejonge de graanprijs is nu hoog,wat is de graanprijs toch hoog

 • no-profile-image

  sjeng

  complimentjes, een belangenbehartiger uit een onverwachte hoek.
  LTO kan hier nog wat van leren

Of registreer je om te kunnen reageren.