Home

Achtergrond 166 x bekeken

Glasgroenteteelt kampt met dalend inkomen

Glasgroentetelers hebben dit jaar te maken met een nog sterkere inkomensdaling dan de twee voorgaande jaren.

Dat blijkt uit ramingen van het LEI, onderdeel van de Wageningen UR in Den Haag.Terwijl de glastuinbouw dit jaar als geheel met lagere inkomens wordt geconfronteerd, is de inkomensdaling bij glasgroentetelers nog veel sterker. Die daling komtvooral door lagere prijzen van de belangrijkste vruchtgroenten.

Bovendien lag het productieniveau beduidend lager dan andere jaren. Volgens de onderzoekers is het inkomen sinds de eeuwwisseling nog niet zo laag geweest.

De hoog uitgevallen energiekosten zijn voor de tuinbouwsector van cruciale betekenis. Behalve de kosten voor arbeid moet de tuinbouwbranche steeds meer geld neertellen voor energie. Overigens zijn de verschillen in inkomen tussen de bedrijven groot. Daarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld inkomen van bijna 55.000 euro.

De gesignaleerde inkomensverschillen worden onder andere veroorzaakt door sterk uiteenlopende resultaten die tuinbouwondernemers met vergelijkbare gewassen weten te bereiken. Verder zijn de verschillen toe te schrijven aan de verschillen in bedrijfsgrootte. Tenslotte blijkt het terugleveren van stroom aan het openbare net een belangrijke bron van inkomsten te zijn bij de diverse glasgroentebedrijven met een warmtekrachtinstallatie.

De rentabiliteit van elk onderdeel in de glastuinbouw daalt met 1 tot procentpunt en komt gemiddeld uit op 94. Daardoor zijn glastuinders niet in staat te besparen. Bij een grote groep van de glasgroentetelers zal het uitdraaien op ontsparen.

Voor de groenteteelt in de open grond wordt dit jaar een beter resultaat verwacht dan in 2006. Het hogere inkomen bij deze deelsector is vooral het gevolg van hogere prijzen en prima producties. De nog overgebleven champignonbedrijven zien hun inkomen stijgen. De rentabiliteit schommelt tussen de 95 en 95 procent.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.