Home

Achtergrond 514 x bekeken 28 reacties

'Gezonde voeding onbetaalbaar voor lage inkomens'

Gezonde en verse voeding zoals groenten en fruit wordt onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen.

Dat zeggen voedingsdeskundigen, waaronder Jaap Seidell, en budgetorganisaties in Dagblad vanhet Noorden. Seidell, verbonden als hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, ziet het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten steeds groter worden.

Door schaalvergroting en massaproductie kunnen de prijzen van fastfood en voorverpakte maaltijden laag blijven. Voor agf is dat niet het geval, aldus Seidell.Hij stelt vast dat mensen met een laag inkomen vaker geneigd zijn goedkope producten te kopen, die over het algemeen vetter, calorierijker en zouter zijn.

De hoogleraar vindt dat groente en fruit gesubsidieerd moeten worden, zodat ze ook voor lagere inkomens betaalbaar blijven.

De GGD in Zuid-Limburg ziet in de praktijk dat mensen die in de schuldhulpverlening zitten, niet langer toekomen aan de dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding. Mieke Steenbakkers, beleidsmedewerker GGD Zuid-Limburg: 'Twee keer fruit per dag is niet meer te betalen. Dus we adviseren nu maar een glas ongezoet vruchtensap te drinken. Verse groente gaat ook niet meer altijd, dus dan maar uit blik. Dat is beter dan geen groente.'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  fastfood goedkoper? In een snackbar ben je metteen 10 tot 12 euro kwijt. Daar kan je zoveel groenten en fruit voor kopen dat je in een hele dag nog niet op krijgt. Luiheid is het grootste probleem, en op vakantie willen.

 • no-profile-image

  ARD

  blik of diepvries IS vaak al gezonder dan "vers" dit is wetenschappelijk bewezen!! (geen lang traject voordat het 3 dagen in de supermarkt ligt bij plus 20 graden!) maar ingeblikt of gevroren binnen 5 uur. Dus wat nou duur????

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  En de overheid maar doorgaan met aankopen van landbouwgrond die omgezet moet worden in natuur. Of polders die ontpolderd moeten worden. Overheid als je zo doorgaat dan gaan de prijzen van het voedsel nog verder stijgen

 • no-profile-image

  Dr. Denker

  Mijn buurmans grond gooien ze ook even in de natuur , de natuurkabouters staan al te kwijlen op de dam. Fantastisch allemaal voor mij geen probleem, maar de eerste debeste die nog durft te beweren dat graan in de kachel stoppen onethisch is krijgt van mij echt een klap in z`n gezicht om wakker teworden. Ons is de afgelopen jaren ingeramt dat we voor wereldmarktprijzen moesten produceren, laat ons dat dan ook doen. Vr.Gr. een akkerbouwer..

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Het hele leven is keuzes maken. Maar ook luisteren.Naar de natuur en naar je lichaam.Juist kinderen hebben weinig keuze ze worden de gevoed door reclame. Supermarkten maken alleen een keuze wat er gekocht wordt met marge. En zo zie je een spiraal dat er meer en meer junkfood wordt verkocht.Als kleur,smaakversterkers en langhoudbare produkten aan schapruimte winnen.Dan is dit de dood in de pot. En zo zie al in delen van de stad New York dat er geen verse groente meer te koop is.Ook veel crimineel gedrag.En een toe name van voedsel gerelateerde ziekte door overgewicht enz.
  Dus 2008 geeft kansen voor verse boerderij produkten als rauwe melk boerenkaas en groenten enz. Deze produkten hebben nog enzymen en de ADEK-vitaminen want goede vetten hebben kinderen hard nodig.
  Broodje vuurpijl is ook een keuze
  Dit jaar 2008 kan ook een jaar worden om een aanzet voor deze bewustwoording.Wat echt vers is en wat voedsel is van een gezonde bodem. Kinderen worden zo rustig van goed voedsel.Want voedsel is meer het is een l e v e n s m i d d e l.

 • no-profile-image

  jac

  gezond voedsel te duur is gelul. Zo lang mensen hun geld liever besteden aan luxe artikelen die ze eigenlijk niet kunnen betalen is dit eigen schuld. Eerst je in de schulden steken en dan door schuldsanering je eten willen krijgen van een voedselbank om dit dan te verorberen in je nieuwe bankstel voor je plasma-tv. Reclame is de schuld zegt men dan, NEE mensen zijn zelf schuld.
  Wat betreft prijs van voedsel, als de supermarkten en handelaren hun marges zo willen behouden dan is de prijs nog stukken te laag van het voedsel. De producent werkt nog vaak onder de kostprijs.

 • no-profile-image

  Sandra

  Wij hebben nog niet te klachen maar het moet ook niet verder achteruit gaan met de verhoudingen salarissen en kosten. Ik vind het gewoon schandalig dat het de laatste jaren ( na de euro invoering ) allemaal zo duur is geworden en dat er geen salarisverhoging is gekomen naar verhouding. Ik heb ontzettend met de mensen te doen die echt van een minimum moeten rondkomen en daar ook nog kids van moeten grootbrengen. Het kabinet van tegenwoordig moet daar maar eens beter naar gaan kijken naar de armoede onder ons eigen volkje i.p.v. over de grens heen.

 • no-profile-image

  Consument

  Wij halen hier thuis tegenwoordig al groente bij een lokale groenteboer/producent. o.a. de aardappelen zien er al 10 keer beter uit als dat spul in de supermarkt, en ze zijn nog goedkoper ook.

 • no-profile-image

  Arend

  Gister waren twee gasten op tv die kochten de man voor 450 euro vuurwerk...En dan gaan al die kwade geesten nog niet weg ook...

 • no-profile-image

  elsfr

  Mensen willen overal geld aan uitgeven behalve aan (goed) voedsel.
  Maar......de tijden keren !!
  eindelijk ..!!!!!!

 • no-profile-image

  ricardo

  t,is maar net hoe je het bekijkt,het systeem in Nederland zal om moeten,dus voeding in het huishoudboekje weer de eerste en duurste zorg,veel later de andere zorgen. Dus regering ,tijd van achter over leunen is gebeurd,boeren hebben lang genoeg de kar getrokken,tijd van oogsten is nu eens aan gebroken voor deze achtergestelde bevolkingsgroep .

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dit is het gevolg van het wanbeleid van de overheid van de laatste jaren. Ze lieten de boeren produceren tegen veel te lage prijzen, met veel te veel regelgeving (vergeet niet dat die controles en het ambtelijke apparaat wat hiervoor nodig is ook verschrikkelijk veel geld kost ) , wat tot gevolg had dat er veel boeren gestopt zijn zodat nu de prijzen stijgen.

 • no-profile-image

  rudi

  de overheid vind voedsel helemaal niet belangrijk,natuur is volgens de overheid heel belangrijk ,honderden hectares landbouwgrond worden omgetoverd in natuur.voedsel wordt schaars.de overschotten zijn weg.de prijzen stijgen maar dat deert de overheid niet ,die niet betalen kan gaat maar naar de voedselbank

 • no-profile-image

  H. Bossmann

  Ik zie dat niet in de winkel.
  Volgens mij is een gebrek aan kennis hoe men goed en gezond kookt en eet met gunstige prijzen.
  Verglijkt u de prijzen van vlees en graan eens en reken uit wat een ontbijt op basis van graan kost.
  Voor 4 personen:
  1 beker graan schroten en in evenveel water over nacht laten weken.
  1 halve beker slagroom klaar maken.
  1 appel en 1 peer wrijven of snijden
  1 banaan snijden en alles ondermengen.
  Smakelijk eten!
  Het graan koop ik natuurlijk niet in 1000g pakjes maar in 25kg zakken. Het kost als u een quartiertje bereidingstijd niet mee rekent minder als welk drinkontbijt dan ook per persoon.
  Mvg, H. Bossmann

 • no-profile-image

  Arend

  Helemaal mee eens melkveehouder maar die brusselse artiesten zijn te arrogant dat ze er van zullen leren.Binnenkort leveren ze de boeren wel weer een andere streek dat de kosten stijgen en produkten goedkoper worden zodat ons inkomen nog meer onder druk komt te staan.Zo houden ze ons mooi in de wurggreep en de bevolking word tegen ons opgezet.

 • no-profile-image

  domi nee

  Zolang roken nog betaalbaar is voor de lagere inkomns is er niet aan de hand in Nederland.

 • no-profile-image

  Paul

  Gezond eten is helemaal niet duur.
  Gewoon een kwestie van prioriteiten stellen.
  Waaraan geef je het geld wat je hebt uit ?
  Voor het bedrag van een fastfoodmaaltijd, kun je een heel gezonde maaltijd maken.

 • no-profile-image

  Arjan

  Moet er soms wel om lachen, om van die mensen die op TV zeggen dat ze het zo slecht hebben en dan zie er wel een flatscreen en allemaal andere dure apparatuur staan.
  Dan denk ik weleens niet zeuren maar leren met geld omgaan. Das voor een hoop mensen toch moeilijk.

 • no-profile-image

  gert

  veel mensen laten zich verleiden om gemakkelijl geld te lenen,kijk maar naar de advertenties in de omroepgidsen en komen daardoor weer in de schuldsanering terecht en klagen dan weer dat gezonde voeding onbetaalbaar is.

 • no-profile-image

  freddie kruger

  Gewoon die dikke ambtenaren in denhaag 50% korten dan is er weer genoeg voor iedereen

 • no-profile-image

  Arno

  Afgelopen week voor 60 miljoen aan vuurwerk verkocht maar gezonde voeding is onbetaalbaar?Het is maar net wat je belangrijk vind.Al die milieuvervuilende vuurwerktroep daalt neer op land en akker waar de boer weer gezonde voeding moet zien te verbouwen.

 • no-profile-image

  Frank

  Er is gezegde, de wal moet het schip keren. Deze geluiden zijn hard nodig, om die idioten die alleen maar om meer natuur schreeuwen. Er mag minder organischemest op het land worden uit gereden. Zoveel regels erbij dat de voedsel producent er onder bezwijkt. Als het zo door gaat zijn de boeren over de kop en begint pas echt de ellende. Concument wordt is wakker in uw eigen belang. Als de steun via grote loterijen e.d. naar die organisaties gaan, ben je indirekt een dief van je eigen boterham. Dit beseffen veel consumenten niet. De Nederlandse voedselproducent leverd als een van de beste, het goed koopste, milieu vriedelijkste en beste voedsel. Je draaidt je eigen boeren toch niet de nek om! Zij verdienen ook een goede boterham. Laat u wel door eerlijke en deskudige mensen voorlichten. Zeker niet die verkeerd willenden.

 • no-profile-image

  A nonymus

  ja, tis even wennen he? het voedselpakket aan nog steeds amper kotsendekkende prijzen en zo rap al klagen. de chinezen zorgen er wel voor, dat de prijzen nog eens over de kop gaan en dan komen we in de buurt. tis een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag.....

  en nu de rituele dans van cyferenenletteren

 • no-profile-image

  roel

  een eigen volkstuintje is de oplossing,schijnt ook goed te zijn tegen depressie

 • no-profile-image

  jan

  de overheid heeft heel veel grote plannen om van goede landbouwgrond natuur te maken,ze denken er gewoon niet aan dat er ook nog gegeten moet worden.ze denken dat de mensen van de natuur kunnen leven.het zijn idealisten die niet realistisch meer kunnen denken.

 • no-profile-image

  A.

  Er wordt een verkeerd beeld gegeven over wat wel en niet vers is!! Dan maar een blik schrijft met. Weten de mensen dan nog steeds niet dat blik of diepvries net zo vers, of vaak nog verser is dan "vers". Boontjes uit Kenia, tomaten uit spanje, bloemkool uit spanje, broccoli uit Italie. Neem gewoon bloemkool uit de vriezer, erwten uit blik ect. deze produkten zitten gegarandeert binnen 5 uur in blik of diepvries, zonder conserveringsmiddelen. Supervers, supergezond, EN zonder residuen zoals die mediterane produkten. Maar ja, we zijn nou eenmaal een volkje dat zich door de pers op laat leggen wat "vers" is.

 • no-profile-image

  jan van woudenberg

  Gewoon een kwestie van keuzes maken zegt paul uit Den Bosch. Dit was ook de reactie van veel lezers in Dagbl.vh.Noorden.
  Groenten en fruit van het seizoen en zelf klaarmaken en een beetje opletten op de prijs maakt al een wereld van verschil, en is wel zo gezond.Geldproblemen hebben andere oorzaken.

 • no-profile-image

  Tom

  De meeste mensen koken overigens zo slecht dat groente uit pot, blik en diepvries uiteindelijk gezonder zijn dat 'vers gekookte' groente.
  Ik denk sowieso dat die ongezonde snacks worden gekookt uit gemakzucht, niet omdat ze zoveel goedkoper zijn.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.