Home

Achtergrond 294 x bekeken

Gezocht: huisvesting voor 2500 Polen in Den Haag

De gemeente Den Haag wil met onder meer wooncontainers en legale kamerverhuur een oplossing creëren voor overbewoning door Polen en andere Midden- en Oost-Europese migranten in de stad.

Volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is nog voor zeker 2500 tijdelijke arbeidsmigranten huisvesting nodig. Dat liet hij vandaag weten.

Door overbewoning en illegale bewoning ontstaan volgens Norder problemen met brandveiligheid, overlast en onhygiënische omstandigheden. "Wanneer we niet zorgen voor legale huisvesting, blijft zich dit in de illegaliteit afspelen'', aldus de wethouder.

Om hier een einde aan te maken, wil de gemeente huisvesting realiseren, zoals in een voormalig asielzoekerscentrum en een verpleegtehuis. Ook wil het gemeentebestuur wooncontainers plaatsen en kamerverhuur toestaan.

De gemeente maakt vandaag ook bekend dat het aantal arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Den Haag binnen een jaar meer dan verdubbeld is. In januari stonden bijna 3200 mensen uit deze landen ingeschreven; nu zijn dat er al bijna 6500.

Den Haag denkt dat jaarlijks tussen de 5000 en 10.000 mensen uit deze gebieden naar de Haagse regio komen. Ze werken voornamelijk in de land- en tuinbouw in het Westland, maar zoeken woonruimte in Den Haag.

Volgens Norder is voor 4500 tijdelijke arbeidsmigranten huisvesting nodig. Een deel daarvan heeft al een legale woning. De gemeente streeft ernaar in 2009 minimaal vijfhonderd extra woonplekken te hebben gerealiseerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.