Home

Achtergrond 157 x bekeken

'Gewasinformatie satelliet minder dan 10 euro per hectare'

Gewasinformatie via satellietbeelden moet over vijf jaar niet meer kosten dan 10 euro per hectare.

Dat streven heeft het bedrijf Basfood met het gewasinformatiesysteem Croplook.

Basfood heeft dit jaar Croplook getest, waar zo'n zeventig akkerbouwers gebruik van hebben gemaakt. Basfood gaat verder met de ontwikkeling van Croplook, zegt directeur Frans Bastiaanssen. "Binnen vijf jaar moet de dienst beschikbaar zijn voor minder dan 10 euro per hectare. Via de beelden krijgen boeren informatie over het bodemvocht, de hoeveelheid biomassa en de stikstofopname. Dan kunnen ze beoordelen of ze moeten beregenen of bijbemesten en ze kunnen al vroeg inschatten hoe groot de opbrengst zal worden."

Het systeem is dit jaar getest bij aardappelen, granen en bieten. Bastiaanssen: "Maar als boeren beelden willen van andere gewassen kan dat. Boeren moeten wel goed aangeven wat de grenzen van het gewas zijn. Ook moet de poot- of zaaidatum bekend zijn. Wij proberen het vinden van de percelen gemakkelijker te maken voor de boeren. De ZLTO steunt het project en gaat het promoten onder de boeren."

Of registreer je om te kunnen reageren.