Home

Achtergrond 364 x bekeken 1 reactie

GPS: de toekomst

GPS speelt ongemerkt al een grote rol in onze maatschappij, zie de verschillende automerken waar navigatiesystemen al standaard zijn geworden. Ook in de landbouw is GPS in opkomst;
verschillende GPS systemen
• Global Positioning System (GPS)
• DGPS
• RTK-signaal

GPS geschied via satellieten die op 20.000 kilometer rond de aarde zweven. De locatie van de ontvanger (gemonteerd op het voertuig) wordt bepaald door afstanden tussen de ontvanger en minimaal 4 satellieten te vergelijken. De nauwkeurigheid bij dit systeem is 5 tot 15 meter. De satellieten bewegen ten opzichte van elkaar dat veroorzaakt de variatie, ook de vervorming van het signaal door de atmosfeer draagt bij aan de onnauwkeurigheid. Dit systeem is slecht bruikbaar voor de landbouw omdat de variatie te groot is. Dit leidt tot problemen op perceelsniveau.

Het Differential Global Positioning System werkt met meerdere ontvangers. Een tweede ontvanger in de vorm van een grond-station zorgt voor meer vergelijkingen van gegevens. Daarmee kan een betere nauwkeurigheid worden bereikt, de tweede ontvanger geeft tevens afwijkingen door aan de eerste ontvanger. Met dit systeem kan een nauwkeurigheid van 10 tot 25 cm worden bereikt. Deze nauwkeurigheid maakt dit systeem geschikt voor de landbouw.

Het Real Time Kinematic signaal is een specificatie van het DGPS signaal. Bij DGPS wordt gebruik gemaakt van gecodeerde informatie van satellietsignalen, bij RTK-signaal wordt gebruikt gemaakt van de fase van deze signalen. Met DGPS-RTK kan een nauwkeurigheid van 2cm -5cm worden gerealiseerd.
Dit systeem is vereist meer middelen en is daardoor duurder dan de andere systemen;
• 2 ontvangers (1 mobiele, en 1 grondstation)
• Minimaal 4, bij voorkeur 6 satellieten
• Goede snelle radioverbinding, voor RTK systemen wordt meestal een Ultra High Frequency radioverbinding gebruikt
• Een programma om meerduidigheden te berekenen

Het mag duidelijk zijn dat het DGPS-RTK systeem het meest geschikt is voor de wortelteelt op ruggen. Een nauwkeurigheid van 2-5cm is goed genoeg voorde teelt op ruggen. Wel onder de voorwaarde dat men in het bereik is van een grondstation.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Frank

  De door u genoemde DGPS basisstations worden echter niet met open armen ontvangen door de gelicenseerde radioamateurs in de ons omringende landen Duitsland en België, aangezien de signalen van de DGPS basisstations in Nederland in het frequentie gebied 438 - 440 Mhz vallen. Hier zitten sinds een groot aantal jaren reeds relaisstations t.b.v. mobiele communicatie ! Onderlinge storing is dus te verwachten en niet te vermijden.
  Wij als radio amateurs vinden het dan ook onbegrijpelijk dat Agentschap Telekom deze 438- 440 Mhz heeft toegewezen aan het DGPS systeem terwijl alle andere landen in Europa het systeem in het gebied 440 - 470 Mhz hebben geplaatst. Dit is gewoon vragen om problemen !

  Zie ook DIT artikel in Duitsland....

  http://www.i57.de/article.php?op=view&aid=956

  Met vriendelijke groeten, Frank PA3FS

Of registreer je om te kunnen reageren.