Home

Achtergrond 228 x bekeken

GPS als full-time arbeidskracht

De geschiedenis van GPS startte met de lancering van de Spoetnik in 1957. Sommige mensen realiseerden zich dat het uitzenden van radosignalen door een satelliet, in een vooraf gedefinieerde baan om de aarde, een indicatie van de plaats kon geven voor een ontvanger die zich op de grond bevond.
Het Amerikaanse leger ging met deze vinding aan de gang. In 1974 werd de eerste GPS-satelliet in een baan rond de aarde gebracht. In de 2e helft van de 70er jaren en aan het begin van de 80er jaren werd verder gewerkt met het lanceren en testen van de satellieten. In 1993 waren alle 24 satellieten beschikbaar. Het GPS werd ook beschikbaar gesteld voor civiel gebruik.
Probleem hierbij was echter dat het systeem foute informatie verzond. Dit om te voorkomen dat andere landen nauwkeurig gebruik konden maken van het systeem dat voor het Amerikaanse leger is ontworpen. In 1996 zijn deze fouten uit het signaal gehaald zodat iedereen GPS met grote precisie kan gebruiken.

a. Welke verschillende plaatsbepaling- en stuurhulpsystemen kun je toepassen in de landbouw?

b. Welke van de bovengenoemde systemen is zo nauwkeurig dat het ook voor wortelteelt op ruggen kan worden gebruikt?

In de tabel heb ik de nauwkeurigheid van de verschillende systemen weergegeven om een indruk te geven van de hiervoor benodigde investering.
Als we kijken naar de wortelteelt op ruggen is uiterste nauwkeurigheid van groot belang. De ruggen moeten namelijk intact blijven om de optimale groei omstandigheden voor de plant te behouden.
Het RTK GPS-systeem met haar nauwkeurigheid van 1 á 2 cm is dan ook uitermate geschikt voor de wortelteelt.

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE003057D01

Of registreer je om te kunnen reageren.