Home

Achtergrond 649 x bekeken 21 reacties

Friesland Foods en Campina willen fuseren

De grootste zuivelondernemingen van Nederland, Friesland Foods en Campina, willen fuseren tot Friesland Campina.

Als de fusie doorgaat, ontstaat een wereldwijd toonaangevende onderneming met een omzet van circa 8,3 miljard euro. Het gecombineerde bedrijf telt ongeveer 17.000 aangesloten melkveehouders in Nederland, Duitsland en België. Samen leveren zij 8,7 miljard kilo melk.

Friesland Foods en Campina denken dat zij door te fuseren internationaal veel sterker te staan en met name te kunnen groeien in Europa, Azië en Afrika. De leiding van beide coöperaties stellen dat dit in belang is van leden/melkveehouders, afnemers, consumenten en de circa 22.000 medewerkers.

Friesland Campina denkt als combinatie beter antwoord te hebben op de wijzigende marktomstandigheden: liberalisering (EU en WTO), de fluctuerende wereldmarkt, de toenemende concurrentie en toenemende consumptie.

Uitgangspunt van de fusiegesprekken is het ontstaan van de nieuwe Zuivelcoöperatie Friesland Campina, waarin alle leden op het moment van samengaan op dezelfde wijze deelnemen en gelijke rechten en plichten hebben. Het stemrecht is naar rato van de geleverde melk. In de gesprekken wordt gekeken naar regelingen inzake ledenzeggenschap, ledenfinanciering en melkprijssystematiek.

Besturen en directies hebben een intentieverklaring ondertekend. Het streven is medio 2008 de algemene vergadering van Friesland Foods en de ledenraad van Campina een fusieovereenkomst voor te leggen. De fusie zou in de tweede helft van volgend jaar zijn beslag moeten krijgen.

Veel boeren dringen al langer aan op een fusie van de grote Nederlandse zuivelbedrijven. Die hielden echter tot nu toe de boot af.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anti Albert

  dit is alleen maar goed om een blok te vormen tegen de lage inkoopprijs van o.a. alberthein, super de boer en dat soort grappenmakers

 • no-profile-image

  Henk

  Die Joris zal wel een ambtenaar wezen, want die hebben er allemaal geen verstand van. Melkveehouders van FF en Campina, doe een ding: zeg het lidmaatschap op en vertrek naar een andere fabriek want we worden nu even voor de gek gehouden maar straks gaat het zee zeker geld kosten.

 • no-profile-image

  pj

  jammer
  het word 1 groot lichaam net als Arla denemarken. niet voor niets hebben boeren daar danish dairy opgezet .
  arla heeft er niet voor niets een fabriek moeten sluiten omdat er een heel groot aantal boeren weg liepen.
  allemaal omdat het te groot en te log is om te reageren op de vraag en aanbod markt.
  en nu gaan zij rustig achterover zitten want zij denken toch die boeren gaan toch niet weg want wij hebben de touwtjes toch voor 90% in handen
  maar ik roep iedereen tegen te stemmen want hier worden wij echt niet beter van

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Uit alle reactie blijkt wel dat er potentiele voordelen zijn, zoals schaalgrootte, door minder overhead en een betere machtpositie. Maar er is een groot nadeel, des te groter de cooperatie des te groter de afstand tot haar leden. En wie van de Campina-leden heeft het gevoel dat er nog geluisterd is de laatste jaren? En ja natuurlijk, bij niet goed functioneren moeten er eigenlijk koppen rollen, maar ook dat hebben we de laatste jaren niet gezien. Het voorbeeld van Arla is inderdaad een goed voorbeeld hoe het niet moet en laten we hopen dat de nederlandse veehouders het niet zo ver laten komen, maar dan zullen ze wakkerder moeten zijn dan de afgelopen jaren! Een machtsblok is leuk, maar dan moet je wel ballen hebben!

 • no-profile-image

  boertje

  goed voor de bobo's hun salaris, maar de boer zal het wel weer moeten beabs8h8talen

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Lijkt mij ook dat een grote fabriek meer macht op de markt heeft. Dus niet meer de winkels die de prijzen afdwingen maar de fabriek bij de super. Zouden ze veel meer in de sector moeten doen. Zolang de leden maar wat te zeggen hebben is dit zeker niet verkeerd.

 • no-profile-image

  Henk

  Is iedereen zo stom om te geloven dat het beter wordt of wat is dat? Vion heeft bij de varkens ook de meeste macht en hoe gaat het daar? Niks geen gedwing bij de supermarkten om een hogere prijs maar heel braaf het vlees uit handen geven. Zo gaat het ook met de melk. Eerst iedereen voor de gek houden en dan laten betalen. Geloof er maar geen zier van dat het beter wordt!!!!

 • no-profile-image

  Gerard Vanhommerig

  kijk eens aan wij hebben het dan toch begrepen, in dit klein hoekje van de eu markt, optimaal samen werken in het tot waarde brengen van onze melk. Op de achterkant van de spreekwoordelijke sigarendoos zijn tientallen miljoenen euro,s schaalvoordelen te berekenen. Het genereren hiervan kan dan ook slagen als wij daar ons vertrouwen aan geven. ik wens de bestuurlijke organen die dit proses moeten uitvoeren veel vertrouwen toe

 • no-profile-image

  jammer

  dit is zeer jammer voor de boeren want de prijs zal weer verlagen

 • no-profile-image

  Kuiper

  Ze kunnen wel een grote melkfabriek met weinig (landelijke) concurrentie vormen, maar heeft Arla dat niet ook in Scandinavie? En die betaald een kutprijs uit.
  Zolang de boeren maar genoeg te zeggen hebben binnen de Coöperatie, want dat word nogal wel eens vergeten.

 • no-profile-image

  ton

  Ik snap sommige negatieve reacties eigenlijk niet helemaal. Dit met name omdat niet nader toegelicht wordt. Ten eerste wordt nu een machtsblok gevormd zoals de DBB dit altijd voor ogen heeft gehad, hier lijkt me niks mis mee. En ten tweede zijn de leden eigenaar dus deze bepalen hoe het bestuur dient te handelen, ook dit is zoals het hoort
  Als vervolgens de vrees bestaat dat het (toekomstige) bestuur haar taken niet naar behoren zal uitvoeren op de wijze zoals de leden het willen, dan is het zaak om het hele gebeuren kritisch te volgen. En als het bestuur niet naar behoren functioneert moet het simpelweg naar huis worden gestuurd.
  Het lijkt me toch dat de leden als eigenaren dit bepalen.
  Graag zou ik eens goede willen horen waarom we de coöperatie dienen te verlaten nu de vraag naar melkprodukten aantrekt. Het lijkt me dat de retail in haar vuistje lacht als een fusie de boeren vooraf uit elkaar weet te drijven en versnippering plaatsvindt. Hier had men in het verleden minder belang bij, de prijzen waren historisch laag. Dit ligt nu toch even anders.

 • no-profile-image

  Henk

  He jongens , gerrit kan iets later komen op de volgende ledenvergadering van de nieuwe fusie vanwege koekalverij ,maar begin maar vast !

 • no-profile-image

  ton

  Beste melkveeboer, het voorbeeld van van Drie is nou net hetgeen wat we moeten zien te voorkomen. Dat één of enkele handelaren de markt domineren is dodelijk. Alleen, het is de door hun opgebouwde marktmacht zonder zeggenschap van de boeren. Net hierom zijn ooit de coöperaties opgericht. Het zou toch zonde zijn dat we nu de macht uit handen geven door ons op te splitsen in kleine groepjes en hierdoor geen vuist meer kunnen maken.
  Daarom heb ik zo mijn bedenkingen over de spotmarkt.
  En de heren aan de top, dat zijn niemand anders dan de melkveehouders zelf.
  En als onze werknemers welke de fabriek leiden niet hun best doen om de hoogst haalbare -en minimaal kostendekkende- uitbetalingsprijs voor ons te realiseren, dan moeten ze op zoek naar een andere baan. Dat bepalen de melkveehouders zelf en niemand anders.

 • no-profile-image

  Willie

  Geheel eens met Henk uit Barneveld,en ter aanvulling toen Vion groot genoeg was geworden met boeren geld werd de cooperatie met goedkeuring van ZLTO opgeheven.

 • no-profile-image

  Joris

  Eindelijk!. Hoeveel miljoenen heeft de strijd tussen FF en Campina wel niet gekost!. Sanders weg, dat valt te begrijpen. koninklijke Friesland Campina ofzo iets, dat vind ik ook maar een compromis-naam, maar dit moet ons wel een stabiel hoge melkprijs geven. Meer markt-, synergie- en investerings-mogelijkheden, (minder bobo's). Een goed moment om de melkprijssystematiek, zeggenschap en ledenfinanciering te herzien!. Ik roep de leden van beide coöperaties op om hier nu goed op te letten!. Leden van beide zijde zijn positief (al lang), Laat je geen negatieve dingen aanpraten door mensen met andere belangen,of door de media die graag zullen luisteren naar de klaagzang van werknemers.

 • no-profile-image

  melkveeboer

  dat is heel jammer
  nog minder concurentie dus daar gaat de melkprijs
  boeren ga masaal bij de grote fabrieken weg
  hoe meer concurentie hoe beter de prijs word

 • no-profile-image

  melkveeboer

  zo n mega fabriek luistert echt niet meer naar de boeren maar de mannen aan de top denken wel aan hun eigen zak met geld als er een fabriek in nederland komt gaat het net als met de kalveren ( van drie heeft bijna alles in handen )
  en de nuchter kalfjes worden niet weer duur tewijl er gebrek is aan kalfjes
  dee meeste boeren die een beetje verstand van markt werking heeft weet dat bij concurentie de beste prijs voor de dag komt dus zorg dat die er komt. en de dbb is prima want deze is onafhankelijk van de fabriek dus geen zakken vullers en bonussen

 • no-profile-image

  Bioboer

  Begin dan zo snel mogelijk bij de bio-boeren efficient te werken met zo'n moderne fabriek in Drachten die voor nog geen 15 procent wordt benut sinds de oprichting.Een mooie noordelijke inpuls.Jammer dat er nu geen nieuwe augustus ronde komt waar boerengeld was te verdienen in de markt.De boeren die zijn opgestapt bedankt zonder jullie ondernemerschap en durf was deze fusie nog jaren in de week gezet.

 • no-profile-image

  chris

  Hoppa daar gaat de melkprijs....... geloof het niet dat dit ooit voordeel opleverd voor de boer. Het is nog altijd zo dat de kleinjes het meest betalen. Nu is de melkprijs goed maar hoe komt dat in mindere tijden. Gebrek aan concurentie is sleecht voor het perspectief op lange duur.....

 • no-profile-image

  Henk

  De prijs is nu voor het eerst een beetje goed, en moeten ze dat alweer gelijk wegnemen door te gaan fuseren? Zeer zeker dat de prijs danm gaat dalen. Het is misschien wel de beste beslissing volgens hun, omdat de boeren zo nog sneller Nederland uitgeschopt worden.

 • no-profile-image

  Joris

  “Eendracht maakt macht”, is een wijsheid waaruit de coöperatie is ontstaan. Bij elk initiatief om samen te werken zijn er wel “afvalligen”, mensen die vinden dat ’t anders moet, of dat ze ’t beter alleen kunnen. Oorzaak is vrijwel altijd het gemis aan vertrouwen . Vertrouwen we onze collega’s niet, die wel hetzelfde doel hebben?. Kijken we alleen maar naar de negatieve dingen?.
  Respect voor een andere mening is net zoiets als vertrouwen. Zonder vertrouwen blijft er weinig over.
  Fijne feestdagen. (zelfs voor Henk )

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.