Home

Achtergrond 1414 x bekeken 5 reacties

Fries project kweekt algen voor biodiesel

In Friesland wordt een demonstratieproject gebouwd waarbij uit algen biodiesel wordt geproduceerd. De algenteelt-installatie wordt gebouwd op een melkveebedrijf in Hallum.

De algen worden geteeld in een photobioreactor van 3.000 vierkante meter. De investering bedraagt ongeveer 2 miljoen euro. De installatie kan jaarlijks 200 ton biodiesel en 400 ton algenkoek produceren. De algenkoek is geschikt voor vee- of visvoer.

De 3.000 vierkante meter grote photobioreactor in Hallum gaat straks 200.000 kilo biodiesel per jaar produceren. Een hectare koolzaad levert ongeveer 700 kilo op en een hectare palmen 5.000 kilo biodiesel. Het is de eerste installatie in Europa die op grote schaal algen gaat verwerken tot biodiesel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rob Korten

  De toekomst zal uitwijzen wie gelijk heeft. De resultaten van het project zullen worden bijgehouden op http://www.biobased-business.eu

 • no-profile-image

  Marcel Janssen

  De productiedata die hier geclaimd worden zijn onmogelijk.
  In Nederland kun je maximaal 37.5 ton droge algenbiomassa kweken per jaar op een areaal van 3000 m2. Dit is gebaseerd op de zoninstraling en de maximale efficientie van fotosynthese. Dit is dus echt de maximale productiecapaciteit!!!
  De geclaimde productie van 400 ton per jaar op deze 3000 m2 is dus meer dan 10 keer zoveel als theoretisch mogelijk is.
  De meest efficiente fotobioreactoren operen trouwens bij de helft van de maximale efficientie, dus een productie van 19 ton biomassa per jaar is de meest realistische inschatting voor de productiviteit van dit systeem (20 keer minder dan de geclaimde productiviteit dus).
  Algen hebben een grote potentie voor de duurzame productie van chenicaliën en energie maar ik wil bij deze wel duidelijk dat dit bedrijf veel meer claimt dan mogelijk is.

  Marcel Janssen
  setcie Proceskunde
  Wageningen Universiteit

 • no-profile-image

  Marcel Janssen

  Het kweken van algen in gesloten bioreactoren kan inderdaad nog aanzienlijk verbeterd worden. Bij de sectie Proceskunde van Wageningen Universiteit doen we hier ook al een aantal jaren onderzoek aan (http://www.bpe.wur.nl/UK/Research/Marine+Biotechnology/ ). Ook wij zijn zeer geïnteresseerd in de productie van biodiesel uit microalgen, samen met het gebruik van alle andere componenten die in microalgen zitten (eiwitten, hoogwaardige vetten, kleurstoffen en anti-oxidanten). Dit is in potentie een erg duurzaam proces.
  Hetgeen ik echter duidelijk wilde maken is dat we nu al weten wat de bovengrens van zulk soort systemen is. Als de fotosynthese van microalgen bij een maximale efficiëntie werkt dan kun je in Nederland per hectare 126 ton droge biomassa per jaar produceren. Een bioreactor van 3000 m2 levert dus 38 ton op (3000 m2 is de grootte van het voorgestelde project). In de praktijk halen we nu ongeveer 50 ton/ha/jaar. De ruimte voor procesverbetering is dus 76 ton/ha/jaar.
  Naast de productiezijde is het erg belangrijk het proces aan de kostenzijde te verbeteren aangezien bestaande systemen kostbaar zijn. Er wordt hard gewerkt door vele bedrijven, instituten en universiteiten over de hele wereld om tot goedkopere gesloten bioreactoren te komen voor de kweek van microalgen, waaronder ook onze onderzoeksgroep.
  Maar ik blijf dus bij mijn standpunt dat het onmogelijk is 400 ton algenkoek te produceren in een systeem van 3000 m2 in Friesland. Dit is 10 keer (!) meer dan maximaal mogelijk is in het geval men over een perfect proces beschikt.
  De discussie of het gebruik van (LED) verlichting de productiviteit van het systeem kan verhogen ga ik uit de weg aangezien het energetisch gezien onzin is om biodiesel te maken op basis van kunstlicht (voor licht heb je electriciteit nodig en voor electriciteitsopwekking heb je weer brandstof nodig).
  Marcel Janssen, sectie Proceskunde, Wageningen Universiteit

 • no-profile-image

  P.N. Hoogenboom

  De werkelijke productiedata die mogelijk zijn, moeten uiteraard uit de praktijk blijken, en daar is nu juist een demo project voor noodzakelijk. Op dit moment draait er niet één demo project die ons werkelijke cijfers kan opleveren, behalve het open-bassin systeem in Borculo. Hierin wordt echter geen gebruik gemaakt van procesintensificatie.
  De glastuinbouw in Nederland (paradepaardje in de wereld) heeft de oorspronkelijke productiecijfers ook geweld aangedaan door bijvoorbeeld CO2 bemesting, kunstmatige (LED)belichting etc. Nederland is hierin koploper in de wereld geworden en niets in mij twijfelt dat Nederland dat in de algenkweek niet ook kan worden.
  P.N. Hoogenboom, DLV Plant, Wageningen

 • no-profile-image

  Lemmens

  kan ik met deze melkveebedrijf in contact komen?

  Met vriendelijke groet,
  Dhr. Lemmens

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.