Home

Achtergrond 313 x bekeken

'Fosforgehalte varkensvoer kan omlaag'

Het gehalte aan fosfor in varkensvoer kan omlaag. Dat maakt het voer duurder, maar geeft de sector wel meer plaatsingsruimte voor mest.

De organisatie van diervoerproducenten Nevedi heeft onderzoek gedaan naar mineralen in voer, op verzoek van LTO. Door de nieuwe mestwet van 1 januari 2006 kan minder mest worden afgezet per hectare en zijn de mestafzetkosten voor met name de varkenshouders sterk gestegen.

Tussen 2000 en 2006 is het gehalte aan stikstof en fosfor in voer voor varkens en runderen toegenomen. Vooral het gehalte aan fosfor in varkensvoer is gestegen, omdat tapioca is vervangen door granen. In pluimveevoer zijn de mineralengehalten juist gedaald.

Het gehalte aan fosfor in varkensvoer kan omlaag door te selecteren op grondstoffen met een hoge benuttingsgraad voor fosfor, stelt de Nevedi in het rapport. Deze grondstoffen zijn echter beperkt beschikbaar en maken het voer duurder. Verlaging van het gehalte aan stikstof kan leiden tot lagere technische resultaten en gezondheidsrisico’s.

De Nevedi concludeert verder dat de gehalten aan mineralen in pluimveevoer niet verder kunnen dalen. ”Dan kunnen gezondheidsproblemen optreden”, schrijft de Nevedi in het rapport.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.