Home

Achtergrond 220 x bekeken

Fokvee-exporteurs: versoepeling stap in goede richting

De fokvee-exporteurs zijn blij dat het Nederlandse ministerie van landbouw de export van fokvee naar derde landen weer mogelijk heeft gemaakt. Maar ze hadden nog liever gezien dat in Brussel was besloten om de 20-kilometerzones op te heffen, zodat export naar de EU-lidstaten weer hervat kan worden.

Dat melden de grote Friese rundvee-exporteurs Firma Schaap uit Dronrijp en Bles Dairies uit Leeuwarden.

Afgelopen vrijdag was de knuttenvrije periode van 60 dagen bereikt. ”Volgens de regels van de OIE kunnen de 20-kilometerzones na 60 dagen worden opgeheven. Jammer genoeg is daar in Brussel nog geen overeenstemming over bereikt”, zegt directeur Henk Bles van Bles Dairies in Leeuwarden.

Zijn collega-exporteur Nammen Schaap vindt het grote klasse dat landbouwminister Veerman tegen de draad van Brussel in de export naar derde landen weer mogelijk heeft gemaakt, ook vanuit de 20-kilometerzone, mits het ontvangende land toestemming geeft. Schaap: ”Daar hebben we echt wat aan.”

De grootste markt is Rusland, maar daarvoor geldt nog de eis dat de dieren niet uit de 20-kilometerzone mogen komen. Niettemin vermoeden beide exporteurs dat die eis op korte termijn komt te vervallen.

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief landentuinbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.