Home

Achtergrond 245 x bekeken 12 reacties

Extra suikerkorting dreigt

Alle bietentelers worden volgend jaar waarschijnlijk gekort op hun suikerquotum.

Cosun verwacht dat de bietentelers onvoldoende quotum inleveren via de vrijwillige opkoopregeling.

Cosun wil 13,5 procent van haar suikerquotum laten opkopen door de EU. Dit is de preventieve korting die Brussel dit voorjaar heeft opgelegd. Cosun heeft het quotum nog wel, maar mag het niet benutten. De coöperatie heeft een vrijwillige opkoopregeling ingesteld om die 13,5 procent te realiseren. Bietentelers kunnen daar tot 31 december op inschrijven.

Tot nu toe is 4,5 procent ingeleverd, zegt Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Waarschijnlijk zullen tegen het sluiten van de opkoopregeling extra veel telers reageren. Maar gezien wat tot nu toe is ingeleverd, zullen we de 13,5 procent niet halen. Dan wordt het ontbrekende deel ingevuld met een generieke korting voor alle bietentelers."

Telers die meedoen aan de opkoopregeling moeten hun hele quotum verkopen, tenzij ze minimaal 70.000 kilo overhouden. Kleinere telers krijgen een extra premie, evenals telers die ver van een fabriek wonen. Van Roessel: "We hebben de telers die eens in de vijf jaar bieten leveren nog eens extra benadert. Want die mogelijkheid vervalt volgend jaar."

De preventieve korting voor de hele EU bedraagt ongeveer 12 procent. Van Roessel verwacht dat dat wel wordt gehaald. "De werkwijze verschilt van land tot land. Maar alle grote suikerproducerende landen doen hier aan mee."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees Hiddema

  Worden we weer door die quotumkort gepakt, ik vind het ronduit schandalig, ik dacht dat door de hoge energiebrandstofprijzen de vraag naar biostofbrandstoffen sterk is toegenomen.Ik begrijp deze korting niet.

 • no-profile-image

  boerke

  Echt klimaatneutraal kun je deze regels niet noemen nee.. Eerst hier 13.5 procent minder bieten, die dan dus ook geen CO2 meer vastleggen, en vervolgens van over de hele wereld suiker gaan importeren. Een boot vaart ook niet zonder olie te verstoken.. Goed bezig europa, zo komen we er wel..

 • no-profile-image

  toon

  als ze gelijk boter bij vis doen is er meer kans op slagen bij bakker de of benzine pomp is het gelijk afrekenen onzin van EU dit EU dat gewoon recht afrekenen

 • no-profile-image

  wieringermeerboer

  of de prijs van de bieten gaat nog verder omlaag zodat wij liever graan gaan telen!!
  blijkt maar weer dat de hogere politiek de landbouw weer als sluitpost beschouwd! Maar is het nu verstandig om quotum in te leveren en over een aantal jaren (2013) weer vrij te mogen gaan telen?

 • no-profile-image

  drieste anjumer

  De boeren moeten onder het juk blijven anders word de grond te duur en kunnen er niet meer van die achtelijke rekreatieplannen gerealiseerd worden zoals esonstad

 • no-profile-image

  Arend

  Het gaat europees gezien alleen maar om de consument en niet om de telers van agrarische produkten.Balkenende en Zalm hebben het saldo van de bietenteler gebruikt als wisselgeld om een fikse korting als nettobetaler af te dwingen bij Blair.De kosten stijgen alles word duurder maar de prijs voor de boer daalt.Daar hebben duizenden boeren jarenlang krom voor gelegen om een netjes quotum bijelkaar te verdienen en de ambtenarij helpt het weer naar de palestijnen.

 • no-profile-image

  xxxx

  Als de opkoop niet voldoende suikerquotum van de markt kan halen, dan zijn er maar 2 conclusies mogelijk:
  1. De geboden prijs is nu dus te laag (de markt betaalt waarschijnlijk meer)
  2. Doorgaan met de opkoop met een hogere prijs, waarbij wel voldoende opgekocht kan worden.

 • no-profile-image

  pietje politiek

  Hoe was het ook al weer?
  Het graan werd duurder doordat de energie(waar me in het rijke westen mee regeert) zo hoog was opgelopen dat de energie uit graan(groene brandstof) rendabel werd;en daarom de prijzen van voedsel(b.v. brood) mee omhoog moesten anders ging al het graan naar de,,groene brandstof en kwam er een voedsel te kort.
  Je zou als nuchter poltica in de EU in deze tyjden zeggen .
  Zoveel mogelijk gewassen verbouwen die per Ha de meeste energie produceren;zoals suikerbieten.
  Voor de akkerbouwers kan het geen ramp zijn want bij minder bieten zullen er nog meer Ha andere gewassen geteeld moeten worden en als die er niet zijn of komen dan gaan de ander gewassen in prijs toch gewoon naar boven.
  uiteindelik goede vooruitzichten.

 • no-profile-image

  ex akkerbouwer

  Met korting op het bietenquotum komt de achterliggende gedachte bij de EU nu wel boven drijven. Ze hopen dmv korten op het bietenquotum dat de akkerbouwers in de EU nu graan gaan verbouwen op de vrij gekomen landbouwgrond voor de minder te telen suikerbieten . Om zo te proberen de graan(veevoer)prijs naar beneden te krijgen. Ze vergeten blijkbaar dat bij de verwerking van bieten ook restproducten vrijkomen die belangrijk zijn voor veevoer. Bietenpulp en melasse. Bietenpulp is al duur tegenwoordig en zal dus nog duurder gaan worden. Minder bietenpulp betekent sowieso dat er meer graan als vervanging gebruikt gaat worden. En met minder melasse zal het veevoer minder smakelijk voor het vee worden en lusten het vee het krachtvoer dan nog wel is dan de vraag. Kans dat er dan ook weer meer graan bij gemengd moet worden om de smaak van het veevoer op peil te houden. EU tracht nu met korten op bietenquotum de graanprijs naar beneden te krijgen, maar dat kan wel eens averechts werken. En gaat de graanprijs juist eerder meer omhoog.
  Het is de zoveelste demotiverende probeerversie die door de EU voor de akkerbouwers wordt gelanceerd. En deze keer kan het wel eens landbouweconomisch knoeiwerk blijken te zijn.

 • no-profile-image

  Arend

  Waardeloos,europese telers moeten suiker inleveren welke vervolgens van buiten de EU word ingevoerd.Goed geregeld Brussel!Prettige feestdagen en stik niet in de kalkoen

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Ik lever al me quotum in hoor. Ik ga gewoon voor het geld,dat heb ik in iedergeval zeker. En daarnaast ga ik me land gewoon verhuren voor 1400 euro per ha. En dan kan ik makkelijk bij een ander werken voor 25 euro per uur.Ben ik nou zo slim of jullie zo dom?

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  een quotem korting via een vrijwillige opkoop regeling daar is niks op tegen alleen de prijs was kennelijk te laag. waar ik meer moeite mee heb is de staffeling van de afstand teler -fabriek , Dat is in cooperatief verband een heel vreemd verschijnsel!!!!! Als in dit sisteem gebieden zijn waar 13,5 % is ingeleverd blijven andere telers in deze regio dan verschoond van generieke korting? Ledenraad:als jullie staffeling hebben goed gekeurd is dit een voor de hand liggende implementatie van jullie besluit

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.