Home

Achtergrond 169 x bekeken

Experiment met beter betaalde 'kleine baantjes'

In een poging zwart werk te 'witten' overweegt het kabinet mensen met kleine baantjes, die bijvoorbeeld een dag in de week huishoudelijk werk doen, vrij te stellen van belastingen en premies over hun loon.

De bedoeling is ook om werken financieel aantrekkelijker te maken in sectoren waar grote personeelstekorten zijn, zoals de schoonmaak, thuiszorg en horeca.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) zei vandaag na afloop van de ministerraad dat hij hiermee volgend jaar een experiment wil beginnen. Hij denkt aan een vrijstelling van premies en belastingen bij inkomens tot 20 procent van het minimumloon. Werksters verdienen nu ongeveer 10 euro zwart per uur. "Dat zullen de mensen ook overhouden als ze hun brutoloon netto krijgen uitbetaald'', aldus de PvdA-bewindsman.

Aboutaleb wil beginnen in sectoren waar een grote vraag is naar personeel en waar veel zwart wordt gewerkt, zoals in de schoonmaak. Zijn collega-staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft ook al aangegeven aan te willen haken bij het experiment om meer huishoudelijke medewerkers in de thuiszorg te krijgen.

De proef moet volgens Aboutaleb twee jaar duren om uit te testen of het werkt en er geen ongewenste effecten zijn. Hij zegt het project ook direct stop te kunnen zetten als blijkt dat werkgevers massaal banen gaan opknippen en bijvoorbeeld schoonmakers vijf dagen in de week elke dag bij een ander aan de slag zetten. Ook vreest de bewindsman problemen doordat mensen niet meer verzekerd zijn voor werkloosheid (WW), ziekte en arbeidsongeschiktheid (WIA).

De belasting- en premievrijstelling voor werknemers moet naast bestaande regelingen komen om werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt aantrekkelijker te maken. Zo zijn particulieren al vrijgesteld van het betalen van belasting en premies over het inhuren van iemand die maximaal drie dagen per week klusjes in en rond het huis doet, zoals een werkster, oppas of tuinman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.