Home

Achtergrond 377 x bekeken

'Eigen brandstof niet rendabel door accijns'

De brandstofaccijns maakt het onrendabel voor boeren om hun trekkers te laten rijden op koolzaadolie, ondanks de hoge dieselprijs.

Het is wel rendabel als het eigen gebruik van koolzaadolie is vrijgesteld van brandstofbelasting. Dat blijkt uit onderzoek van het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in opdracht van het Hoofdproductschap Akkerbouw. "In een aantal regio’s is het financieel haalbaar om eigen geteeld koolzaad te verwerken tot koolzaadolie voor eigen brandstofgebruik", stelt het PPO.

De teelt van koolzaad verdringt weliswaar een ander gewas uit het bouwplan. En de koolzaadteelt kost geld. Maar de boer bespaart op brandstofkosten en heeft inkomsten uit de verkoop van koolzaadkoek en het stro.

De accijns maakt het echter onrendabel, heeft het PPO berekend. "De accijns geldt ook voor eigen teelt en gebruik van biobrandstoffen. Daardoor is teelt en productie van biobrandstof in geen enkele regio haalbaar."

Volgens de onderzoekers is het technisch mogelijk dat boeren zelf koolzaad telen en verwerken tot olie. Maar de haalbaarheid hangt sterk af van het bouwplan, stelt het PPO. "In de akkerbouwregio’s op de Noordelijke zeeklei en het Noordoostelijk zandgebied zijn de mogelijkheden voor eigen brandstofteelt het grootst."

Of registreer je om te kunnen reageren.