Home

Achtergrond 205 x bekeken

EU-export bloeit op ondanks dure euro

De dure euro is kennelijk geen probleem voor de Europese export naar Rusland, China en India.

De uitvoer naar Rusland is tot en met september zelfs 26 procent gegroeid tot 63 miljard euro. Naar India steeg de export 21 procent en naar China 13 procent, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van Europees statistisch bureau Eurostat.

De groei maakt de inzakkende export naar de Verenigde Staten meer dan goed. De uitvoer over de oceaan is inmiddels 3 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. De VS blijven met afstand de grootste uitvoermarkt, gevolgd door Zwitserland, Rusland en China.

De importen uit China nemen ondertussen razendsnel toe: 21 procent in de eerste drie kwartalen van dit jaar. China is nu de grootste leverancier van de Europese Unie, nog groter dan de VS en Rusland.

Door de trends is het handelstekort van de 27 EU-landen in oktober teruggelopen tot 14,2 miljard euro, tegen 14,9 miljard een jaar eerder. Voor de dertien EU-landen met de euro is het handelsoverschot in deze periode gestegen van 2,4 naar 6,1 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.